СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Къщата на Гешов в София е във все по-окаяно състояние
 Facebook

Къщата на Гешов в София е във все по-окаяно състояние12.02.2019 / 10:23 - CityBuild.bg

Никакви действия не са предприети от Столична община, НАГ и собствениците на имота със статут паметник на културата.

 

"С огорчение споделям, че въпреки дългогодишни проверки, становища на Комисии по установяване състоянието на сградата, съставени констативни протоколи и налагани глоби, въпреки кореспонденцията ми със Столична община и НАГ и дадените интервюта по медиите, Къщата на Гешов – със статут паметник на културата от местно значение, се намира във все по-окаяно състояние. До момента под внимание е взето само писмото ми до „Метрополитен” ЕАД, в което изисквам при започването на строителството на трасето на третия лъч на метрото, да се предвидят допълнителни мерки за осигуряване безопасността на преминаващите граждани по предвидената пешеходна площ към сградата, както и всички необходими мерки за запазване на сградата при последващата експлоатация на метрото. Никакви действия не са предприети и от собствениците на имота, въпреки че констатациите на Комисията по установяване състоянието на всички сгради попадащи в зоната на влияние на строителството на тунела и метростанциите са, че „къщата е изоставена, опасна и застрашена от срутване”, казва кметът на район "Средец" Мария Ачкова.

 

 

"Писмата ми, в които напомням, че сградата е недвижима културна ценност и трябва да бъде опазвана, съхранявана, да я поддържат в добро състояние и да я предпазват от увреждане и разрушение, останаха без ответна реакция. Без отговор е и миналогодишното писмо до арх. Влади Калинов – председател на комисия по недвижими културни ценности при Столична община, в което за пореден път искам да бъдат предприети действия, с цел трайно решаване на проблема, защото къщата е опасна и се руши", казва още кметът.

 

Преди дни в район „Средец” е представено искане от собствениците да им бъде издадено разрешение за премахването на сухи, опасни и болни дървета и храсти в двора на имота им на бул. „Патриарх Евтимий” 7. След проверка на място експерти установяват, че е наложително премахването на 13 опасни и сухи дървета, за което е уведомена Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори на Столичния общински съвет за становище.

 

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов каза, че три пъти е налагана глоба на наследниците. Големият проблем обаче е, че през 2003 г. тогавашният главен архитект е одобрил решение там да има нова сграда и да се запази само част от сградата, каза Чобанов. 

 

 
още от Новини

още от София