СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
15 от 295 къщи за гости се ползват като лични
 Facebook

15 от 295 къщи за гости се ползват като лични11.07.2019 / 16:40 - CityBuild.bg

При други 74 има отклонения от заявените дейности.

 

През последните 2 седмици на юни екипи на Държавен фонд „Земеделие" провериха общо 295 къщи за гости - 288 в мониторингов период и 7 в извън мониторингов период, по  сигнали на журналисти. Проверките се извършиха в присъствието на медиите. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която заедно с ръководството на Държавен фонд „Земеделие" представи резултатите от проверките на обектите. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

 

 

15 къщи за гости не функционират по предназначение от общо проверените обекти за селски туризъм от Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.). Те са получили 4,5 милиона лева субсидия, която собствениците им ще трябва да върнат. Къщите, които не функционират по предназначение са в Област Благоевград - 2 проекта; Област Варна - 1 проект; Област Ловеч - 1 проект; Област Пловдив - 1 проект; Област София - 4 проекта; Област Видин - 1 проект; Област Разград - 1 проект; Област Пазарджик - 2 проекта; Област Шумен - 1 проект и Област Добрич - 1 проект.

 

От всички проверени къщи са установени други 74 къщи за гости, за които са констатирани в различна степен отклонения от заявения бизнес план. Проектите са получили субсидия от ДФЗ на стойност 18 млн. лв. Санкцията за тях зависи от вида на нарушенията и варира от 5 до 15% от стойността на платената субсидия.

 

Установена е свързаност между служители на фонд "Земеделие" и собственици на къщи за гости при 2-ма експерти. Едната от служителките няма пряк достъп до одобряване на проекти, а за другата също не е установена директна свързаност. От двете служителки са снети обяснения и предстои дисциплинарен съвет да реши ще има бъдат ли наложени наказания и какви.

 

Няма срок, в който трябва да бъдат върнати парите за къщите за гости, при които са установени нередности. След издаването на решение за финансовата корекция от страна на ДФ „Земеделие", бенефициентът, който е получил това подпомагане, има право на обжалване.

 

Докладите от проверката ще бъдат предоставени на прокуратурата.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано