СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Късноосмански вероятно е зидът на ул. "Малко Търново" в София
 Facebook

Късноосмански вероятно е зидът на ул. "Малко Търново" в София31.07.2019 / 14:21 - CityBuild.bg

Откритият при ремонта зид ще бъде консервиран на място, защото няма експозиционна стойност.

 

Откритият по време на ремонта на улица "Малко Търново" зид е късноосмански, най-вероятно от края на XVIII или началото на XIX век. Това заяви заместник-кметът по културата доц. Тодор Чобанов пред журналисти на мястото на находката. Той каза, че става дума за част от сграда от този период, от която са останали единствено най-долните части на зида. Чобанов изтъкна, че този тип съоръжения са много добре познати и нямат научна и експозиционна стойност. Според него бъдещата приемателна комисия на Министерството на културата ще вземе решение зидът да се консервира на място, както е бил и досега - под настилката. На журналистически въпрос защо зидът да не бъде видим, Чобанов отговори: "Показва се това, което заслужава да бъде показано, а към късноосманския зид няма както научен, така и туристически интерес." 

 

 

Според д-р Александър Станев от Музея за история на София, който следи работата по обекта, много фактори дават възможност да се предполага, че зидът е от късноосманския период - използваните хоросан и камъни, както и градежът. Станев отбеляза, че предстоят проучвания, след които ще се даде окончателен отговор по този въпрос. В зидарията е открит още куршум от пистолет, най-вероятно Маузер, който е предаден за експертиза.

 

Снимки: ДНЕС

 

Ремонтът на най-късата пешеходна улица в столицата - „Малко Търново", започна на 23 юли и се очаква да приключи през септември. Предвижда се обновяване на подземната инфраструктура, настилките, стъпалата, капаците на шахтите и уличното осветление, монтиране на нови парапети и елементи на градското обзавеждане. Целият проект е публично-частно партньорство между строителната компания BLD, която финансира и изпълнява реновацията, архитектурно студио „Серафимов", което дава безвъзмездно архитектурния проект, и на Столичната община.

 

 

Ремонтът е на стойност 130 000 лв.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано