СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Нов лабораторен блок ще имаме на Антарктида
 Facebook

Нов лабораторен блок ще имаме на Антарктида



30.07.2019 / 11:58 - CityBuild.bg

PS Architects спечели конкурса за архитектурен проект за сградата на мястото на старата метеорологична площадка.

 

Започва изграждането на нова модерна научно-изследователска лабораторна сграда на Антарктида на българската полярна база, съобщи вчера в Пловдив проф. Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания, който е в града за ежегодното съвещание на Съвета на мениджърите на Национални антарктически програми (COMNAP). Изграждането на новия лабораторен блок се налага заради нарасналите нужди на експедицията за геоложки, биологични, медицински и екологични научни изследвания.

 

 

Повечето от постройките на Българската антарктическа база на о. Ливингстън са групирани на 130 мeтра от брега, на надморска височина от 12 до 15.5 метра между хълм Синеморец и Песяков хълм. Всички те са с метална носеща конструкция. Основната сграда, старият и новият параклис са изградени върху коренна скала, а останалите - върху моренен скален материал.

 

Основната сграда е построена през 1997 година и е с размери 11 на 6.6 метра, със стени от бетонни панели отвън и гипсокартон отвътре с изолация от минерална вата между тях. Жилищната сграда е с дневна и кухненски бокс, сервизно помещение и три спални с десет легла (от общо 28 на базата), както и мазе, използвано за склад. През сезона 2005/06 към сградата е добавена метална пристройка 4 на 6.6 метра, в която е разположен инсинератор.

 

„Куцото Куче" е построена през 1988 година и е с размери 6 на 3.5 метра. В момента е Музей на остров Ливингстън, а от октомври 2012 година е филиал на Националния исторически музей в София. Разполага с радио-комуникационен център и поща, а при необходимост има условия за обитаване от петима души.

 

„Руската барака" е построена през 1988 година и е с размери 4 на 2.5 метра, от дървени панели. Тя е работилница и склад, но в момента е неизползваема и полуразрушена. Предстои нейното изнасяне.

 

Малката "алпийска" постройка „Каса Еспаня" е построена през 2006/07 година, като вътрешните помещения и инсталации са завършени през 2010-а. Това е двуетажна жилищна сграда с размери 3.6 на 7.2 метра, с пет легла, санитарен възел и работно помещение за учените.

 

Голямата "алпийска" къща е окончателно завършена през 2011 година. Двуетажната сграда е с размери 9.7 на 7.2 метра, с девет легла, две необзаведени помещения, лекарски кабинет и санитарен възел.

 

Старият параклис „Свети Иван Рилски" е построен през 2003 година. Разположен е на 220 метра югоизточно от „Куцото Куче" и е първа православна постройка в Антарктика и най-южна в света до 2011 година. През сезона 2011/12 е построена нова сграда на параклиса с дъгообразна конструкция с размери 4 на 5.5 метра и ламаринена шперплатова вътрешна облицовка. Разположена е на склона на Песяков хълм на 60 метра южно от „Куцото Куче".

 

Хеликоптерната площадка на базата се намира между сградите на базата и морския бряг край северния бряг на Голямата лагуна.

 

Старата метеорологичната площадка е разположена на 50 метра югоизточно от „Куцото Куче" на надморска височина 20.4 метра. През 2008/09 наблизо е монтирана автоматична метеостанция. Именно на мястото на старата площадка ще бъде изградена новата сграда със специализирани помещения за лабораторна обработка на събраните проби и образци от теренните проучвания.

 

 

Архитектурният конкурс, обявен от Българския антарктически институт, беше спечелен от PS Architects. Изискване на Българския антарктически институт е новата сграда да се впише в комплекса от вече съществуващи сгради - както като връзки между тях, така и като естетика. Препоръчва се проектът да предложи решение със сглобяема носеща конструкция, повдигната на колони. Височината на всяка колона трябва да е съобразена с терена, за да се осигури достатъчно разстояние и да се избегне задържането на сняг под сградата. Фундаментите на колоните трябва да се предвидят за тераса с плътна структура и коренови скали. Конструкцията, освен на всички обичайни изисквания, трябва да е устойчива на силен поривист вятър с голяма скорост (до 175 км/час) и достатъчно издръжлива на дълготрайна агресивна влажност от близостта на морето. В тази климатична среда са от значение ориентацията на сградата и подходът към нея. Трябва да се осигури максимална топлоизолация, като се избере подходящ за антарктическите условия материал, който да отговаря и на изискванията за пожароустойчивост.

 

 

При ориентирането на сградата се взима предвид преобладаващата посока на вятъра и трябва да се осигури възможност на покрива да се монтират соларни панели. В сградата е необходимо да се организира влизането през входно предверие с директна връзка към другите помещения и през топло проходно помещение с възможност за преобличане, сушене и съхраняване на връхни дрехи, шапки, ръкавици и обувки. Окончателните квадратури на помещенията ще се уточняват в процеса на работното проектиране, като те трябва да отговарят на нормите според предназначението им и ще зависят от избрания вид на конструктивните елементи, тяхната модулност и конкретните условия на терена.

 

 

В лабораторния блок се предвиждат геоложка, биологична и обща лаборатория /като към всяка трябва да се предвиди складово помещение/, както и дневна с възможност на изнасяне на презентации с места за 15 души, кът за почивка, библиотека /видеотека/ и компютър. Необходимо е да се предвидят и санитарни възли, общо складово помещение, четири спални помещения за общо осем души - с по две легла, работна маса и гардеробчета за лични вещи, както и отделен санитарен възел и две душ кабини за битовата част.

 

 

Материалите за изграждането на новия лабораторен блок трябва да са в опаковка и с размери, подходящи за транспорт с кораб, а изпълнителят ще трябва да ползва вода, инертни материали и електричество от съществуващите източници в базата. Строежът на сградата ще отнеме 3-4 години, а стойността на проекта ще е около 800 000 лева. Те ще бъдат осигурени от ЕС и националния бюджет.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Избрано

още от Страната

още от Любопитно