СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Лекция "Баухаус? Културни влияния у нас"
 Facebook

Лекция "Баухаус? Културни влияния у нас"08.10.2019 / 17:19 - CityBuild.bg

Събитието ще се проведе в Дома на хумора и сатирата в Габрово на 10 октомври от 18:00 часа.

 

Целият свят през 2019г. отбелязва 100-годишнината от основаването на Баухаус. Затова по време на лекцията ще стане дума за това какви са проявленията на Баухаус в България между двете световни войни. Отговорът на този въпрос се оказва твърде сложен, тъй като трябва да се отговори и на други подобни: „Какво изобщо е Баухаус?", „Кои прояви са директно или косвено повлияни от Баухаус?" и „Каква е цялостната културната среда в Германия през 20-те?".

 

В лекцията „БАУХАУС? Културни влияния от Германия в българската архитектура и изкуство между двете световни войни" на изкуствоведите Васил Макаринов и Теодор Караколев от фондация „Български архитектурен модернизъм" ще бъде потърсен отговор на тези и други въпроси, в опит да се разберем какви са влиянията от Баухаус и изобщо - Ваймарска Германия, върху българската култура и, по-конкретно върху архитектурата у нас между двете световни войни.

 

Лекцията се основава на проучванията на екипа на „Български архитектурен модернизъм" в български и германски архиви, свързани със студентските години в Германия на бъдещите български архитекти, както и на най-новите проучвания за културния живот в Германия и у нас между двете световни войни.

 

 
още от Новини

още от АРТ