СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Летният сезон на FLUCA започна с изложбата „Добре дошли в своя MYSPACE“
 Facebook

Летният сезон на FLUCA започна с изложбата „Добре дошли в своя MYSPACE“03.07.2020 / 12:29 - CityBuild.bg

В края на юни Австрийският културен павилион зае своето традиционно място на ул. "Отец Паисий" 38 в Пловдив.

 

FLUCA-Австрийски културен павилион, е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство, иницииран от Фондация „Отворени изкуства" и Австрийско посолство в София. Куратор на програмата на павилиона за тази година е галерия Sariev. 

 

 

За своето предварително откриване на 21 юни сцената на FLUCA Австрийски културен павилион представи специален визуален проект на пловдивските артисти Мартина Вачева, Мич Брезунек и Вълко Чобанов. Същинското откриване се състоя на 29 юни с изложбата „Добре дошли в своя MYSPACE" на австрийския творец Флориан Ланг. Тя може да бъде видяна до 31 юли от вторник до събота между 16:00 и 20:00 часа.

 

 

„Добре дошли в своя Myspace" на Флориан Ланг е част от поредицата „Инкубатор" на автора и е създаден специално за Fluca. Практически инкубаторът е малка кутия, която осигурява идеален микроклимат за естественото развитие на биологични видове при изкуствено създадени условия на околната среда, за да увеличи шансовете им за оцеляване. За проекта си в Пловдив Флориан прави всички стени, таван и под на лъскавия контейнер облепени с фототапети, за се създаде илюзорно пространство. Зрителят може да влезе в куба или да го гледа отвън навътре през отворената част на Fluca. 

 

 

Мотивите на фототапетите напомнят дистопични райски пейзажи. Те са базирани на онези снимки от ваканции и начин на живот, които често публикуваме в своите социалните мрежи. Зрителят би могъл да влезе в самия куб, заобиколен от гледка към красиви пейзажи. Но не може да се влезе в тях, тъй като те си остават просто принтове, и се превръщат в алегория за нашето време. Показваме нашата страхотна и идеална среда (начин на живот), фантастични ваканции и добре прекарано време в нашите социални мрежи, но точно както в контейнера, достъпът ни завършва на повърхността на дисплея.

 

 

Елемент, придружаващ сцената на лъскавия карго павилион FLUCA в този сезон, са знаковите градски мебели "Енци" от прочутия музеен квартал на Виена.

 

 

Флориан Ланг е учил в Академията за изящни изкуства във Виена, училището по изкуства в Глазгоу и Университета „Мармара" в Истанбул.  Живее и работи във Виена. Освен изложби в Австрия и в чужбина, Ланг продуцира няколко музикални клипа. В сътрудничество с историци и архитекти работи по теми, свързани с публичните пространства. Той е художник в програми за пребиваване в Италия, Великобритания, Турция, Германия, Полша, Унгария и Австрия. Носител е на наградата за спонсорство за изобразително изкуство в Бургенланд и е представен в различни колекции. 

 

 

„FLUCA е сред любимите ми проекти, защото е различен. Създаден като открита сцена за изкуство и култура, разположена в среда на артистичен микро климат като място за творчески срещи - както на млади, така и на утвърдени творци. Община Пловдив ще продължи да го подкрепя, защото Fluca е проект, който се развива с всеки нов сезон", каза заместник-кметът на Пловдив Пламен Панов.

 

 
още от Новини

още от АРТ