СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Лихвите по кредитите и депозитите започват плавно да падат
 Facebook

Лихвите по кредитите и депозитите започват плавно да падат11.12.2009 / 12:40 - citybuild.bg

През 2012 г. лихвите ще достигнат нивата, отчитани през миналата година, коментира главният икономист на "Уникредит Груп".

 

От Банка Пиреос България вече съобщиха, че намаляват с 0,5 процентни пункта базовия си лихвен процент за кредитите в лева. Според Кристофор Павлов лихвите по заемите ще намаляват по-бързо от тези по депозитите, като това ще продължи и през следващата година.

Така лихвите по кредитите за домакинствата през 2012 г. ще паднат до 9,80 процента от средно 11,67 процента към момента. При фирмите спадът ще е до 7,95 процента през 2012 г. от 8,75 процента в момента. Според главния изпълнителен директор на "Уникредит" Левон Хампарцумян коментира, че ставките не са проблемът на фирмите, а това, че те нямат резервни средства. Необходими са синхронизирани усилия на държавата, банките и предприемачите за подобряване на икономическата средата и за създаване на предпоставки за растеж, посочи той.

Управителят на БНБ Иван Искров анализира, че има малко спадане на лихвите от август насам благодарение и на добрите сигнали, които излъчва българското правителство и стремежа да продължи със стриктната фискална политика. 

Според премиера Бойко Борисов лихвите ще падат постепенно, защото резките промени не са добри.

Финансовият министър Симеон Дянков е на мнение, че заемите трябва да поевтинеят, понеже финансовият риск намалява заради кризата. Банките да намалят лихвите по отпусканите от тях кредити с поне три процентни пункта, поиска той. През последните два месеца в България има задържане на лихвите и дори леко спадане на лихвените проценти, отбеляза управителят на БНБ.

Според Искров средният лихвен процент към края на септември 2009 г. е 8.4 процента. Той посочи, че в България лихвите на кредитите общо са 8.4 на сто и за покупка на жилище 11.3 процента, които включват лихви и разходите за обработка на документи. В еврозоната лихвите в евро общо на кредитите са 4.6 процента, а за покупка на жилище са 4 процента, каза управителят на централната банка. Според Искров към трето тримесечие на 2009 г. просрочените кредити над 90 дни са около 6 процента. Това означава на всеки 100 кредита 6 са в просрочие над 90 дни, а необслужвани кредити се покриват като се взима по мъничко от останалите 94 кредита, обясни Иван Искров.

Пикът на необслужваните кредити у нас, за каквито се смятат заемите, които не са погасявани над 90 дни, ще бъде през втората половина на следващата година, коментира още главният икономист на "Уникредит Груп" Кристофор Павлов. Те ще достигнат до 10 процента от всички отпуснати заеми. Ръстът на депозитите на домакинствата остава много нисък заради спада в заетостта, по-ниският темп на нарастване на заплатите и намаляването на паричните трансфери от емигранти, сочат прогнозите.

Според Павлов 2010 г. ще бъде най-трудната година за банките у нас. Общо загубите за финансовите институции до края на тази година се очаква да достигнат до 3,7 млрд. лв. Те ще бъдат абсорбирани в продължение на 3 последователни години, като се започне от 2009 г. Възстановяването на банковия сектор у нас ще започне през 2011 г., когато икономиката ще отбележи положителен ръст, смятат икономистите.

Стоян Александров от Търговска банка смята, че банковият сектор ще регистрира лоши резултати заради високите лихви по депозитите и неотпускането на кредити. Той обяснява, че според последните данни печалбите на банковия сектор са с около 60 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година. По думите му очакванията за загуби не са изненадващи.

От трезорите искат промени в условията и процедурите за обявяване в несъстоятелност. Банките настояват длъжниците с големи кредити, които не се обслужват, да не могат да напускат страната. Условието за ограничаване на пътуванията е наличието и непогасяването на дълга да е установено по съдебен ред, имуществото да не го покрива и да няма обезпечения, които да се предложат.

В момента текст в Закона за българските документи за самоличност указва това, но без да е уточнено за кои лица става дума. Според представители на финансовите институции трябва да се запише, че извън страната няма да могат да пътуват физическите лица, както и членовете на контролните и управителните органи на дружество с дългове по кредити, които не погасяват. Това ще има по-дисциплиниращ ефект за длъжниците, е мотивът на банкерите.

 

 
още от Новини

още от Страната