СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Липсата на архитектурни конкурси води до липса на иновации
 Facebook

Липсата на архитектурни конкурси води до липса на иновации27.05.2014 / 16:00 - citybuild.bg

Това каза арх. Ангел Захариев, управител на „А и А Архитекти” ООД - проектанти на техническата и работна фаза в строежа на „Музейко”. 

 

Снимка: citybuild.bg


Липсата на конкурси и реализацията на обекти на инженеринг води до това, че нито един от тези проекти не се е появил в престижно списание (с изключение на COLLIDER ACTIVITY CENTER). Такива обекти нямат шанс да станат емблематични, символи и нови забележителности, които да поставят България на международната архитектурна сцена, защото липсва иновацията, няма институционални обекти и такива на образователната и социална инфраструктура, които да се отличават, каза арх. Ангел Захариев (отляво на снимката горе).

 

Той е управител на „АиА Архитекти” ООД, които са проектанти на техническата и работна фаза в строителството на „Музейко” - най-големият детски музей в Източна Европа, който ще е готов през лятото на 2015 година.

 

 

На URBAN&BUILDING INNOVATION FORUM архитекти изразиха коренно различни позиции относно изграждането на проекти на инженеринг. От "Иво Петров Архитекти" и "Планекс билд", които ще изграждат Експериментариума в София Тех Парк, заявиха защо според тях инженерингът бил предимство, а изпълнителният директор на парка арх. Елица Панайотова отново обясни защо ръководството е било принудено да обедини търговете за проектиране и строителство за изпълнението.

 

В края на януари ви запознахме с позициите на Група Град (в която е и арх. Ангел Захариев) и на арх. Панайотова, които коментираха практиката в строително-инвестиционния процес в публичния сектор архитектурата да се заменя с инженеринг.

 

Главният архитект на София арх. Петър Диков призова инвеститорите да възлагат проекти на конкурс. "Търг по цена и срок на изпълнение не е конкурс и от него не може да излезе архитектурен шедьовър", подкрепи той казаното от арх. Захариев. "Налага се българските проектанти да работят на срамно ниски цени. За съжаление - каквато цената, такъв и проектът. Няма анализи на ефективността, на качество на проектите, а всички вие знаете, че в самия проект се крие 80% от успеха на реализацията", каза арх. Диков. 

 

 

Снимка: citybuild.bg

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано