СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Любопитно за къщите от „Паразит“ с четири награди „Оскар“
 Facebook

Любопитно за къщите от „Паразит“ с четири награди „Оскар“11.03.2020 / 18:17 - CityBuild.bg

Не четете този материал, ако не сте гледали филма...

 

 

Южнокорейската черна комедия от 2019 г. „Паразит" разказва за членовете на бедно семейство, които започват работа при богато семейство, преструвайки се на несвързани помежду си висококвалифицирани професионалисти. Филмът беше номиниран в 6 категории "Оскар", сред които за най-добри декори, най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър международен филм, ставайки първият южнокорейски филм, номиниран в тези категории.

 

 

Филмът спечели 4 награди, включително за най-добър филм, като така стана първият филм на различен от английски език, който получава тази награда.

 

 

Действието във филма се развива основно в измислената скъпа къща на богатото семейство Парк. Елегантното и модерно имение с топла атмосфера, дърво, стъкло, бетон, огромен прозорец към градината, изчистени линии и изящна декорация всъщност е сложен свят, изграден според изискванията на режисьора Бонг Джун Хоу във връзка с ъглите на снимане, композиция на кадъра, движението на актьорите и осветлението. По време на снимките той нарича „Паразит" „филм за стълбища", защото те дават възможност на сюжета да се развие и са в основата на идеята за пирамидата, на върха на която стоят богатите прослойки. Първоначално домът ни очарова с атмосфера и приспива вниманието ни с естетика и стил, но след това ни изненадва с най-ярките си сцени от кухнята към мазето до тайния подземен бункер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Екипът начело с дизайнера на продукцията Лий Ха Джун внимателно подбира обзавеждането, което е и доста скъпо. Мебелите са изработени по поръчка от модернист дърводелец, избран заради неговата елегантна ъглова естетика. Ниската маса от черешово дърво например, под която семейство Ким се скрива в една от сцените на филма, когато семейство Парк пристига неочаквано от почивката си, също е под формата на стълби и е направена от четири дъски на различни нива.

 

 

Филмът впечатлява с контрастния свят на бедни и богати, включително и с къщата на семейство Парк и мизерният апартамент на семейство Ким - наполовина под нивото на улицата, почти без светлина и равни тонове. Дори корейската публика не е успяла да познае, че бедняшкият квартал също е създаден специално за филма (тъй като е трябвало да бъде наводнен), като визията е копирана от квартали в зони, определени за събаряне, а материалите са подбрани така, че да носят износването и мръсотията от 10-20 години употреба. И тук, от елитния към бедния квартал, е следвана вертикалната структура на филма и слизането от високо към ниско.

 

 

 

 

 

Дизайнът и архитектурата в голяма степен допринасят за общото впечатление от филма.

 

Eма Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Любопитно