СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Логистична база JYSK Божурище беше официално открита
 Facebook

Логистична база JYSK Божурище беше официално открита12.09.2019 / 13:06 - CityBuild.bg

В нея са инвестирани 107 млн. евро и ще бъдат разкрити 300 работни места.

 

 

Водещи проектанти от Ivo Petrov Architects са арх. Слав Динев, арх. Димитър Димитров и инж. Валери Узунов. "Финализирането на проекта е истински рекорд предвид кратките срокове, за които беше изпълнен. Имаше моменти, в които 12 архитекта от екипа бяха на терен, за да бъдат координирани всички подизпълнители. Гордеем се и с използването на BIM технологията, тъй като това позволи на меджународния екип да работи с по-голяма синергия помежду си", казват от архитектурното студио, автор на много качествени проекти.

 

 

Дистрибуционният център на JYSK в Божурище е своеобразен хъб за региона. Той дава възможност на компанията да събере на едно място всички служители. От тук ще се обслужват общо 270 магазина на веригата в седем държави в региона. Това е и четвъртата за датската компания подобна база в света.    

 

 

Логистичната база на JYSK е със застроена площ от над 90 000 кв.м. Проектът включва две т.нар. сгради с висок просвет (високостелажни автоматизирани складове), транспортен коридор, приемна зона, логистична зона за интернет търговия, както и административна сграда, портал и паркинги. Най-интересната част от логистичния център са двата високостелажни автоматизирани склада с височина 42.5 м. Подобни съоръжения в Европа се правят от 10-ина години. В България също има, но те са значително по-малки. Складовете са реализирани с метална конструкция, която се облича с панели, след като вътре бъде монтирано оборудването.

 

 

В двете високи тела на логистичния център хора няма да работят, тъй като те са напълно автоматизирани. Оборудвани са с огромни кранове (трансманипулатори) - високи 42 м, които се управляват със софтуер. Движат се по релси със скорост до 2.9 м/сек (над 10 км/ч). Предимството на високостелажните складове е, че на сравнително малка застроена площ се постига много повече място за складиране. В случая всеки от двата склада е построен върху малко под 10 000 м², но има 16 етажа и така стоките ще се разполагат на по 10 хил. кв.м. Центърът ще разполага с площ за 122 416 палета и ще побира 145 хил. куб.м стоки.

 

 

Магазинът е един от многото референтни обекти на ALUKÖNIGSTAHL за годината. ​Системите, използвани за обекта, са фасадната конструкция Schüco FW50+, прозоречна система Schüco AWS 65 и външни ламелни щори WAREMA, изпълнени от фирма "Тал Инженеринг" ЕООД.

 

 

Първата копка на обекта беше през май 2017 година. Проектът е изпълнен на два етапа. Първата част, която включва по-ниските сгради, в които ще се извършват ръчни дейности, влезе в експлоатация през октомври 2018 г. През май 2019 приключи строителството и инсталирането на оборудването в двата високи склада, а целият проект беше открит официално днес. На церемонията присъства и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че край Божурище ще бъде изграден околовръстен път - ще започне от булевард "Царица Йоанна", ще премине през индустриалната зона и ще се свърже с магистралата за Сърбия.

 

 

В проекта са предвидени терени и за бъдещо развитие, включително за изграждането на още три високи автоматизирани склада.

 

 

JYSK е международна верига от магазини със скандинавски корени, която предлага всичко за дома. Първият магазин е отворен в Дания през 1979 г. Днес JYSK има над 2700 магазина в над 52 държави. В Германия и Австрия магазините се наричат Dänisches Bettenlager, а в останалата част на света - JYSK. В България JYSK стъпва на пазара през 2005 г.

 

 
още от Новини

още от София