СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Лондон е най-влиятелният град в Европа
 Facebook

Лондон е най-влиятелният град в Европа26.03.2018 / 14:26 - CityBuild.bg

Класацията е подготвена от Colliers International.

 

Класацията на най-влиятелните градове подрежда градовете според тяхната атрактивност от гледна точка на наличие на талант, локация и разходи, производителност на работната сила, капацитета и характеристиките на кадрите, стандарта на живот в града, разходите за труд на работодателите, както и сигурността на държавата, в която се намира, по отношение на пазарна икономика и трудово законодателство.

 

 

За втора поредна година, първото място в класацията заема Лондон, следван от Париж, Мадрид, Москва и Бирмингам. Разширената версия на проучването вече включва 50 големи европейски града и предоставя по-широко географско покритие на европейските пазари, които са от глобално, регионално и национално значение.

 

Основни изводи от доклада:

 

Цюрих, Дъблин, Лондон, Единбург, Варшава | По отношение на структурата на работната сила на градовете, Цюрих, следван от Дъблин, Лондон, Единбург и Варшава, се характеризират с правилен баланс на работна сила в сферата на модерни професии като IT, финансови и бизнес услуги, както и такива, свързани с технически и научни познания. Много на брой по-малки и средни пазари попадат в този списък и определено не е съвпадение фактът, че за повечето от тях е налице и висока икономическа производителност. Тук са и главните скандинавски, както и някои от по-големите немски градове. Париж изостава в това отношение, поради големият брой позиции в публичния сектор и администрацията. Варшава, която се изкачва до топ 5 за пръв път, се отличава със здравословен микс от роли в сферата на IT и технически работни позиции.

 

Лондон, Париж, Мадрид и Москва | Основите на бъдещото кариерно развитие често се поставят още на етап следване във висше учебно заведение. Налице е силна връзка между класирането на градовете и наличието на университет в близост. В този аспект лидер е Лондон. Останалите с добро позициониране са Париж, Мадрид и Москва, които се справят отлично с това да ангажират завършващите студенти в местната икономика, за разлика от Виена, Дъблин и Копенхаген.  

 

Цюрих, Щутгарт и Виена | Качеството на живот, свързано с фактори като ниво на престъпност, достъп до здравеопазване, климат, трафик, замърсяване, е с нарастващо значение, особено за по-новите поколения. По този критерий, градовете в Германия и Дания са с едни от най-добрите резултати. Мюнхен заема лидерска позиция, следван от Цюрих и Щутгарт. Виена и Утрехт също са на предни места.

 

Хелзинки, Копенхаген, Цюрих и Стокхолм | Докато факторите, свързани с благоприятност на условията за работниците, не поставят Обединеното Кралство (ОК) в най-добра светлина, точно обратното може да се каже за условията за работодателите, свързани с пазарен риск, бизнес среда, гъвкавост на работното законодателство и ниво на корпоративен данък. В това отношение, английските градове са на върха на класацията. Останалите в топ 5 са Хелзинки, Копенхаген, Цюрих и Стокхолм.

 

Още подробности - тук.

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно