СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Лорита Радева: В Борисовата градина строежи няма да има
 Facebook

Лорита Радева: В Борисовата градина строежи няма да има14.11.2017 / 18:00 - CityBuild.bg

Две обаче са предложенията за ново застрояване в предварителния проект на Подробния устройствен план.

 

Няма да допуснем строителство в Борисовата градина. Дейността за премахване на сухите и опасни дървета е с цел осигуряване на безпрепятственото ползване на парковата територия. В това увери Лорита Радева, председател на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичен общински съвет. С решение на Комисията е възложено да бъде извършено маркиране на сухите, загнили и опасни дървета в пилотен участък.

 

Според Лорита Радева дърветата, които се предлага да бъдат изсечени, се отбелязват с уникална маркировка, която обаче не е достъпна публично, за да не може да се копира от недоброжелатели. Освен това те се отбелязват и с оранжева боя на ствола, а тези, които само ще бъдат окастрени, се маркират със синьо.

 

Припомняме, че този уикенд дърветата в Борисовата градина осъмнаха с "отворени очи", а Българското дружество за защита на птиците призова за участие в петиция за предотвратяване изсичането на стотици дървета в парк „Княз Борисовата градина" навръх 135-та му годишнина.

 

 

Според Радева притесненията относно премахването на дървета са нереални. "Изключително удивена и разочарована от факта съм, че се коментира възможно застрояване на Борисовата градина или идеи за прочистване на дървета, за да се осъществява ново строителство. Такива намерения Столична община няма", коментира тя. "Няма да толерираме нови паркинги или сгради. Това е само проект, който тепърва ще бъде разглеждан в комисии", каза по повод проекта за Подробен устройствен план за парка Радева.

 

Припомняме обаче, че предварителният проект, който още не е одобрен от СОС, предвижда две предложения за ново застрояване в парка. Едно от тях е премахване на автокъща „Капитолия", като на нейно място се изгради подземен паркинг, а върху него - Музей „Зелената памет на София", в който да се помещава и парковата администрация. Според проектантите идеята не засяга висока дървесна растителност. Има идея да се създаде втори вход към парка, да се изгради и пешеходен подлез под бул. „Драган Цанков".

 

 

Друго предложение на екипа е изграждане на изцяло нов комплекс за спорт и култура на мястото на старата гара Пионер, който да поеме и част от спортните съоръжения на "Спортна София" - без да се засягат дървесни масиви и с препоръка за премахване на незаконен блок на мястото. Предвижда се изграждане и на подземен паркинг, който да обслужва комплекса.

 

 

Според „Спаси София", въпреки протестите на редица организации и граждани и въпреки факта, че Комисията по приемане на маркирани за сеч дървета, в която влизат и Института за гората към БАН, и Лесотехническия университет, са установили "прекалено много маркирани за сеч дървета, включително такива, които не можеха да се определят като "сухи", "гнили" или "опасни" и определянето им като такива бе на пръв поглед спорно". Според „Спаси София" изникват и съмнения относно законността на сечта, предвид че инвентаризацията е изготвена съгласно Закона за горите, в който експлицитно е написано, че не се прилага за урбанизирани територии, каквато е парк "Княз Борисова градина".

 

В отговор на критиките от гражданите зам.-кметът по екологията Йоана Христова посочи, че в България няма закон, който да урежда тези територии. "По тази причина се търси обосновка със Закона за горите, който е най-близък", каза тя.

 

 

Според "Дневник", първият етап предвижда изсичането на гнилите и опасни дървета на разстояние до 25 метра от алеите в участъка от парка между булевардите "Драган Цанков", "Пейо Яворов", "Цариградско шосе" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Пространството след тези 25 метра ще бъде обозначено като опасно, като на следващ етап допълнително ще се определя кои дървета ще бъдат изцяло изсечени и кои ще бъдат само окастрени.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София