СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Макет на Севтополис ще има в туристически комплекс „Светът на траките“
 Facebook

Макет на Севтополис ще има в туристически комплекс „Светът на траките“31.07.2020 / 16:30 - CityBuild.bg

Междувременно започна изграждане на нова велоалея и дейности по съхраняване на могила Оструша.

 

Обществена поръчка за изработка, доставка и монтаж на макет на античния тракийски град Севтополис пусна Община Казанлък. Макетът ще бъде част от туристическия комплекс „Светът на траките“, който предстои да бъде изграден в подножието на град Шипка. Общата площ, на която ще бъде разположен макетът, е 200 кв.м. Обхватът му е очертан с червена линия на картовата схема долу. Той включва североизточната част на на античния град Севтополис, където се са се намирали вътрешния град и двореца. Целият град е заемал площ от около 50 дка.

 

 

Допустимите материали за изработка на макета са ПВЦ, полиестерни смоли, стъклопласти, пластифициран бетон, естествен камък и керамика. Той трябва да бъде устойчив на атмосферно влияние и да издържа температурен диапазон от -40 до +50 градуса по Целзий. Средствата са осигурени от договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж". Крайният срок за подаване на заявления за участие е 11 август.

 

 

Вчера с първа копка Община Казанлък символично даде началото на два важни строителни обекта от мащабния проект „Светът на траките": изграждане на велоалея до град Шипка, която ще свърже вече съществуващата между градовете Казанлък и Крън с новия туристически комплекс, и строителни и реставрационни дейности по съхраняване на тракийската гробница „Оструша". Строителните обекти ще играят съществена роля в многофункционалния туристически комплекс, замислен като атрактивен „портал", който обединява всички гробници в Долината на тракийските царе за посещение на туристи. Фирмата-изпълнител ще е същата, която изпълни могилите „Хелвеция" и „Грифони".  

 

 

Наред с изграждането на велоалея, като алтернативен транспортен достъп до новия туристически комплекс и дейностите по съхраняване на тракийска гробница „Оструша", предстои изграждането на самия атракцион „Светът на траките", за което в момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител.  Проектът се осъществява с финансовата подкрепа от Оперативна програма „Региони в растеж" и финансов инструмент, кредит от Фонд за устойчиви градове на стойност 1 921 935 лв. Общата стойност на проекта е 8 657 364 лв., като 5 725 115 лв. са европейско финансиране, а 1 010 314 лв. - национално съфинансиране.

 

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно