СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Арх. Максим Недков показа изложбата "Съградено" във Варна
 Facebook

Арх. Максим Недков показа изложбата "Съградено" във Варна04.10.2018 / 12:33 - CityBuild.bg

Експозицията в Дома на архитекта представя скици на емблематични сгради от началото на ХХ век.

 

 

Изложбата "Съградено" представя 17 ръчни скици на характерни варненски сгради, съпроводени от цитати на обществени личности, чийто живот е свързан с морската столица. Цитирани са и откъси от посветения на Варна пътепис "Един наш черноморски бисер" на Иван Вазов. На големи пана са показани скици на Аквариума, Театъра, жп Гарата, Военноморския клуб, Икономическия университет, Археологическия музей (строен като Девическа гимназия), Сефарадската синагога, Софийската банка, някогашния хотел „Ню Йорк" на днешната ул. "Русе" и др.

 

 

Арх. Максим Недков е роден през 1989 г. във Варна. До 2016 г. работи като архитект в Мюнхен. Недков цели да разкрие силната връзка между публичните теми в живота на едно общество, неговите ценности, търсения и стремежи... и архитектурата, която то съгражда и оставя след себе си. Изложбата разказва за визионерската мисъл на общественици, съградили образа на "млада" Варна, и за хората, превърнали едно новоосвободено морско селище в град с размах и идентичност.

 

 

Цитатът, който ме вдъхнови за изложбата, е на Михаил Колони - кмет на Варна след Освобождението. Той казва: „Ще съборя града Варна, който няма изглед на град, и ще го построя наново, а гражданите ще поставя на палатки, докато регулирам града". Впечатли ме решителността и визионерството на обществениците веднага след Освобождението", споделя Максим Недков.

 Изложбата може да бъде разгледана до края на октомври.

 

Снимки: Камара на архитектите-Варна

 

 
още от Новини

още от АРТ