СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Малина Крумова ще ръководи новата агенция за безопасност по пътищата
 Facebook

Малина Крумова ще ръководи новата агенция за безопасност по пътищата10.10.2018 / 16:33 - CityBuild.bg

Николай Нанков е назначен на нейно място за заместник-министър на регионалното развитие.

 

Бъдещата държавна агенция към Министерски съвет, която ще има за задача повишаване на безопасността на пътищата и намаляване на броя на жертвите при катастрофи, ще бъде създадена от досегашния заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на конференция за пътната безопасност в София.

 

Крумова става част от политическият кабинет на премиера, а нейният пост в министерството се заема от подалия оставка след катастрофата край Своге министър Николай Нанков. Именно след този инцидент, който до момента е отнел живота на 20 души, се роди идеята за създаването на нов орган, който да координира държавната политика за борба срещу пътния травматизъм.

 

До момента Малина Крумова е била ръководител на Оперативна програма "Околна среда" към Министерството на околната среда и водите, заместник министър на околната среда и водите в правителството на Марин Райков, служебен заместник министър-председател, отговарящ за европейските фондове и до днес заместник министър на регионалното развитие и благоустройството. Като заместник-министър в МРРБ Крумова отговаряше за програмата за саниране и наблюдаваше водния сектор.

 

Томислав Дончев аргументира създаването на новата структура с това, че на пръв поглед в държавата има всичко, за да намаляват жертвите по пътищата - министерства, агенции, дирекции, закони и наредби, но резултатът не е такъв, какъвто се очаква. Дончев обясни това с липсата на синхрон и възможността отговорността да се прехвърля между институциите.

 

Пред участниците във форума Малина Крумова обяви, че в следващите няколко седмици ще се изготви структурата и устройственият правилник на новата агенция. Сред нейните задачи ще са формиране на политиката в областта на пътната безопасност, събиране и системен анализ на информацията по темата. Агенцията ще се занимава и с контрол върху функциите и мерките от всяко едно от ведомствата, ангажирани с проблема, като според Крумова това е ключов елемент. Важна задача на новия орган ще е информираността и просвещаването. Малина Крумова обясни, че агенцията ще е координиращо звено между ведомствата и институциите, като в нея ще има и гарантирано гражданско участие.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано