СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Материалите за ремонта на Зона 2 в София са най-доброто на българския пазар
 Facebook

Материалите за ремонта на Зона 2 в София са най-доброто на българския пазар04.10.2018 / 13:58 - CityBuild.bg

Това заяви арх. Иво Пантелеев, ръководител на екипа, изготвил проекта за ремонта.

 

Проектантът

 

Убеден съм в качеството на проекта за ремонта на Зона 2. Това, което виждам към момента, ме кара да мисля, че той ще стане по начина, по който сме го замислили", каза арх. Иво Пантелеев, ръководител на екипа от АДА - Агенция Дизайн и Архитектура, изготвил проекта за ремонта на зоната.

 

Материалите, които се използват, са най-доброто, което може да се появи на местния пазар", каза още арх. Пантелеев и подчерта, че в момента се вижда едва част от целия проект, а ефектът от съчетанието на всички елементи в него може да се види едва когато той е напълно завършен. Пантелеев отбеляза, че проблеми в изпълнението има, но помоли за повече толерантност и търпимост от страна на обществото, защото проектът е „много труден", а „логистиката му е изпитание". Изказването му е във връзка с недоволството в последните дни от изпълнението на реконструкцията на част от Зона 2 в столицата - по ул. „Граф Игнатиев" и в градинката на църквата „Свети Седмочисленици".

 

Снимка: Медиапул. Бетонните плочи в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици" са избрани според фасадата на църквата.

 

Арх. Пантелеев заяви, че плочите за градината пред храма са най-добрите на Балканския полуостров. „Те са нареждани на суха фуга и не са лепени. Това е технология, която прилагаме, за да има лесна заменяемост", каза още той. Пантелеев подчерта, че няма как да се прави промяна на първоначалния проект, защото той вече е одобрен от ЕК и получава финансиране от ОПРР. Освен това самият той като автор не би се съгласил да го промени.

 

 

 

Визуализации от проекта на АДА за градинката, които бяха популяризирани пред обществеността преди ремонта.

 

Възложителят

 

Предстоят още редица строителни дейности и едва след това може да се дават крайни оценки за качеството на изпълнение, каза зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. В момента не е готова нито една отсечка от ул. „Граф Игнатиев". Тя е затворена в цялата си дължина между ул. „Алабин" и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви". В най-напреднал етап на изпълнение е участъкът между ул. „Алабин" и пл. „Дж. Гарибалди". Там трябва да се фугира около релсите, трябва да бъдат поставени капаци и улично осветление, както и контактна мрежа за трамваите.

 

Крусев заяви, че забележките към изпълнителите са свързани с организацията на самия строителен процес. „За качеството ще може да кажем след приключване на всички дейности", каза зам.-кметът и подчерта, че всички материали са със сертификат за качество, който се предава в строителния надзор и той има ангажимент да ги проверява в акредитирани лаборатории. Крусев обясни още, че в градината пред храм „Свети Седмочисленици" се полагат бетонови павета, а не мраморни настилки. „Проектът за ремонта на Зона 2 вече две години е в публичното пространство. Той не е променян и се изпълнява точно както е бил одобрен от НАГ", подчерта зам.-кметът.

 

Изпълнителят

 

Не може да се оплачем от липсата на майстори и квалифициран персонал, които използваме при ремонта на Зона 2. Възможно най-доброто, с което разполагаме, е включено в този ремонт. Над 200 души са работниците, като не броим механизацията, включена в изпълнението на обекта." Това каза Георги Гигов, проектов мениджър в „Джи Пи Груп" АД.

 

Запитан дали фирмата е готова да плати неустойките, заложени в договора за изпълнение, ако се открият нередности, Гигов заяви: „Поели сме ангажимент, че този обект ще бъде изпълнен в качество". Гигов подчерта, че се прави всичко възможно да се спази срокът за пускане на трамваите по ул. „Граф Игнатиев" в началото на ноември.

 

 

Строителният надзор

 

Вчера след проверка на ул. "Граф Игнатиев" съпредседателят на „Политическа група 5" и общински съветник инж. Симеон Славчев заяви, че според представител на строителния надзор ремонтът на мястото все още не е приключил, предстоят фугиране, довършителни дейности и поправяне на някои недобре изработени участъци. Той обещал, че всички проблеми, които в момента са видими по обекта, ще бъдат отстранени, и споделил, че трудно се намират работници за ремонта, което затруднява и забавя работата.

 

 

Снимки: инж. Симеон Славчев

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано