СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Мемориалът „Делчев род“ в Благоевград ще бъде реставриран
 Facebook

Мемориалът „Делчев род“ в Благоевград ще бъде реставриран16.05.2019 / 13:27 - CityBuild.bg

Той се намира в двора на църквата „Въведение Богородично“ .

 

 

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов предприе действия за възстановяване на мемориала „Делчев род“. В момента голяма част от мозайката се руши вследствие на атмосферно влияние и подпочвени води около и на мястото. Предстои да бъде извършен щателен оглед от експерти, които да предложат най-добрия вариант за дългосрочно решаване на проблема.

 

Мемориалът „Делчев род“ е построен през 1987 година. Той се намира срещу основната сграда на църквата „Въведение Богородично“. Паметникът е работа на творчески колектив с ръководител арх. Богдан Томалевски, мозайката е изработена от художника Христо Стефанов, скулптор е Иван Нешев.


Мемориалът е костница на рода на Гоце Делчев. В основите на паметника през 1989 г. са заровени костите на бащата на Гоце Делчев – Никола Делчев. Композицията се състои от шест ниши с полукръгли абсиди, в които са реализирани мозайки с исторически моменти от Национално-освободителните борби в Македония. Върху плоча, поставена хоризонтално и под наклон, са изписани имената на Делчевия род. Встрани са оформени шест пана, на които са изработени мозайки. В средата на композицията е изобразена фигурата на Гоце Делчев.

 

 
още от Новини

още от Страната