СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
До месеци се очаква да заработи обновената Минерална баня в Банкя
 Facebook

До месеци се очаква да заработи обновената Минерална баня в Банкя21.05.2020 / 16:39 - CityBuild.bg

Вижте как изглежда в момента паметникът на културата, построен по проект на проф. Карл Хохедер.

 

 

В Минералната баня в Банкя е готов големият басейн с възстановен купол. Скоро басейнът ще бъде напълнен за първите тестове. Изпитания с вода вече се правят и в салона с малкия басейн, където някога е било Женското отделение. По края на салона са запазени някогашните малки корита, които са от мрамор и с месингови чучури, а над тях е емблемата на банята - отворена мида, пише "Площад Славейков".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изцяло реставрирани са буковите прегради в кабинките. От лявата страна на входния салон сред дървените прегради ще има ретро кафене - виенски салон. Там е монтиран и бар плотът, а съвсем скоро ще има и оборудване.

 

 

 

На втория етаж има зала за лечебна физкултура и аеробика, а СПА центърът е едно ниво под банята. Там са сауните, парна баня и три малки басейна - джакузи с различна температура на водата за контрастни процедури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Входната врата е от дъб с месингови брава и орнаменти, с решетки от ковано желязо. Поставени са райбери, както някога, за да може стъклото да се сваля в горещи дни.

 

 

Банята ще се отоплява чрез енергиен център - минералната вода от басейните ще минава през вътрешен водопровод, за да отоплява цялата страда. 

 

Снимки: Етюд-и-те на София, bTV, БГНЕС и община Банкя

 

Минералната баня в Банкя ще бъде дадена за стопанисване на външна фирма, което ще стане чрез процедура за избор на най-подходящ кандидат. Преди това трябва да бъде направен анализ какъв модел на стопанисване да бъде избран.

 

 
още от Новини

още от АРТ