СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Места за нови скейт паркове търси Столична община
 Facebook

Места за нови скейт паркове търси Столична община08.01.2019 / 10:28 - CityBuild.bg

В края на 2018 г. полицаи изгониха деца пред НДК под претекст, че следят за спазването новата наредба за опазване на обществения ред.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Главният архитект на София Здравко Здравков и неговият екип проверяват какви са възможностите да бъде изграден скейт парк около паметника на Съветската армия в Княжеската градина /където открай време се събират скейтъри/. Задачата му е възложена от кмета на София Йорданка Фандъкова, която каза пред журналисти, че обсъждат и други две места в центъра на града, които да са удобни за повече млади хора.

 

В края на 2018 г. полицаи изгониха деца, каращи скейтборд пред Националния дворец на културата, под претекст, че следят за спазването новата наредба за опазване на обществения ред на Столичната община. За това алармираха от SofiaSkateCity на страницата си във фейсбук. "Наредбата категорично не забранява карането на скейтборд, а просто поставя някои ограничения", посочи Фандъкова. Тя цитира текста от документа, в който се казва, че не се разрешава "изпълнението на каскади с всякакъв вид средства за придвижване тип "борд", ролкови кънки и велосипеди" по парапети, огради, пейки, бордове на фонтани и други места за обществено ползване".

 

По думите на кмета общината насърчава младите хора да спортуват, като посочи, че се финансират 3 събития годишно, посветени на екстремните спортове. Фандъкова посочи и че в София има място за каране на скейтборд - закритото пространство "Скейт парк София" в Студентски град. "Вярно е, че то не е достъпно по всяко време, но търсим и други възможности", каза кметът.

 

Карането на скейт не е забранено, но текстът на наредбата може да се интерпретира от общинска полиция и изобщо от хората, които я прилагат и следят за изпълнението й. Това коментира Делян Стефанов от „София Скейт Сити“ пред БНР. Според него документът налагал много ограничения по отношение на скейтбордистите. От скейт общността искат да има повече обособени места, където да се кара скейт и да няма проблеми.

 

"По време на изготвянето на Наредбата, както и по време на разискванията в Столичния общински съвет, заедно с колегите ми от "Политическа група 5" предупредихме, че има текстове, които ще доведат до създаването на повече проблеми, отколкото до решаването им. Нашите опасения бяха свързани с два конкретни текста. Първият беше за забраната на използването на музикални инструменти в домашна атмосфера, а вторият текст беше свързан със забраната за правене на каскади с велосипед, ролкови кънки и скейтборд", заяви председателят на ПП МИР и съпредседател на "Политическа група 5" в Столичен общински съвет Симеон Славчев.

 

"Преди да правиш забрани за съответните спортове, трябва да създадеш условия за практикуването им в обособени за това зони", отбеляза председателят на ПП МИР. В момента Столична община започна да търси решаването на тези проблеми - да търси пространства за скейтбордистите, но както се казва, след дъжд - качулка", каза Симеон Славчев. "Политическа група 5" подкрепя идеята да се обособи специална зона в Борисовата градина, където да може да се упражняват тези спортове, но за всичко това можеше да се помисли и най-вече да се вземе решение преди да бъде приета Наредбата", категоричен е Славчев.

 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано