СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Междублоковите пространства да се управляват от етажната собственост
 Facebook

Междублоковите пространства да се управляват от етажната собственост13.02.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

Такъв проект на наредба внесе „Политическа група 5” в Столичния общински съвет.

 

Земята между блоковете да се предоставя безвъзмездно на хората, притежатели на жилища за поддържане и използване предвижда проектът на наредба, внесен от общинските съветници от „Политическа група 5": Симеон Славчев, Светослав Витков, Венцислав Мицов и Иван Велков. Те предлагат възможност за придобиване на прилежащите територии към сгради в режим на етажна собственост в кварталите с комплексно застрояване, които сега са частна общинска собственост.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

„С наредбата значително ще се подобри градската среда в столичните квартали, тъй като всяка етажна собственост, пожелала да ѝ бъде предоставена прилежащата земя към сградата, ще има задължението да поддържа и облагороди това пространство. Така създаваме условия и механизъм хората сами да направят София по-чиста, по-зелена, по-поддържана, с повече детски и спортни площадки в жилищните квартали", каза Симеон Славчев, председател на партия МИР и общински съветник от „Политическа група 5".

 

Всяка етажна собственост, която пожелае й бъде предоставена безвъзмездно прилежащата земя, ще има задължението да поддържа и облагородява това пространство. Наредбата урежда обществените отношения, свързани с този акт, като регламентира начина и контрола по поддържането и използването на терена. Възможността етажната собственост да получи прилежащите терени ще позволи на софиянци да стопанисват и да се грижат за градинките и междублоковите пространства, като по този начин участват активно в подобряването на жизнената среда в жилищните комплекси.

 

От „Политическа група 5" припомниха, че към момента Столична община не отделя достатъчно средства за адекватната поддръжка на междублоковите пространства. С промяната на собствеността се разчита етажната собственост като добър стопанин да поддържа тези терени, да ги озеленява и да разполага с тях както намери за добре.

 

„В голямата част от случаите в София прилежащите терени са превърнати в незаконни паркинги или са покрити с храсти и боклуци. Промяната в собствеността ще бъде своеобразен мотив живущите в съответна етажна собственост да гледат на прилежащата им земя като на тяхна собственост и да вложат личен труд за опазването и грижата за това пространство", каза председателят на ПП Глас народен и общински съветник от „Политическа група 5" Светослав Витков.

 

В междублоковите пространства няма да се позволява отглеждането на животни, използването им за паркинг, производствени, търговски или други стопански дейности, поставяне на огради, складирането на вещи или отпадъци, ползването им от трети лица или ограничаване на възможността за ползване на всички съседи.

 

 
още от Новини

още от София