СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Международен конкурс ще бъде обявен за проекта на "Парадайс тауър"
 Facebook

Международен конкурс ще бъде обявен за проекта на "Парадайс тауър"21.04.2017 / 09:40 - citybuild.bg

Ще се търси "оптималното съотношение между себестойност, височина и етажност". 

 

Първоначалният идеен проект от студиото "ПроАрх", което от година официално отново е собственост на бившия главен архитект Петър Диков.

 

В отворено писмо преди минути инвеститорът „Магна МК" заяви:

 

Изграждането на „Парадайс тауър" ще се случва при пълна прозрачност и категорично съобразяване с обществения интерес 

 

Уважаеми представители на медиите,

 

Във връзка с множество публикации и разгорялата се дискусия относно проекта „Парадайс тауър", бихме искали да изразим нашата позиция:


Намерението ни като инвеститор в проекта винаги е било да създадем една от най-емблематичните зелени сгради в София.


Съгласуваният в НАГ на разширен експертен съвет проект, на базата на който беше направен трафик анализ и бе получено одобрение от Столичен общински съвет, е на идейно ниво и няма задължителен характер.


Най-важното, което трябва да знаят гражданите на София, е че на този етап ние нямаме проект, нямаме разрешение за строеж и - съответно - не са определени нито реалната височина, нито етажността, нито вида на бъдещата сграда. Приетият от СОС Подробен устройствен план /ПУП/ показва само максималните ограничителни параметри на евентуалната сграда, като тяхното достигане по никакъв начин не е задължително. Ние нямаме и такова намерение.


Нашето инвестиционно намерение е за проектиране и изграждане на модерна, на световно ниво лайфстайл сграда в София, тип „зелена" архитектурна концепция, с която жителите на града да се гордеят и да я възприемат като една от емблемите на столицата. В допълнение имаме идея да направим озеленяване и водни атракции в прилежащата територия на сградата, а също така, със съгласието на Столична община, да благоустроим и да изградим обществен вход в югоизточната част на Южния парк.


С цел максимална публичност, прозрачност и съобразяване с обществения интерес към проекта „Парадайс тауър", ние започнахме организацията за провеждане на открит международен конкурс на световно ниво. В журито му ще поканим представители както на местната власт, така и на архитектурните среди. Конкурсът ще бъде подготвен със съдействието на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, като гаранция за максимална прозрачност и отчитане на различните мнения.


Получените и отличени концепции ще покажат по недвусмислен начин най-доброто решение за мястото и оптималното съотношение между себестойност, височина и етажност. Едва тогава ще се знае колко ще е висока сградата и какъв силует ще има тя, като при всички случаи ще вземем под внимание мнението на специалистите и заинтересованите лица.


Нашата цел е сградата и прилежащите й части да са вписани напълно хармонично в околната среда. При всички положения отличеният проект ще мине през всички законови процедури, за да получи одобрение от отговорните инстанции по установения законов ред. Ние считаме, че дебатът по тази тема трябва да е професионален и да бъде воден от представители на професионалните организации и архитектите в България.


Нашето желние е проектът „Парадайс тауър" да отговаря напълно на обществения интерес и на най-високите световни професионални стандарти, тъй като неговата цел е да добави, а не да отнема от красотата на София. Надяваме се, че сградата ще се превърне в един от най-красивите символи на столицата.

 

Триъгълният терен се намира между бул. "Черни връх", бул. "Тодор Каблешков" и магазин "Билла" - до мол Paradise center.  

 

Според общинския съветник Иво Божков, решението на СОС за Paradise Tower все още може да бъде преразгледано. В тази връзка той и друг общински съветник - Марта Георгиева, подадоха сигнал до областния управител на София. Вчера той съобщи, че на въпроса какво се случва със сигнала, отговорът е следният: 

 

"Към настоящия момент съответните решения не са изпратени по надлежния ред на областния управител на област София. Въпреки поставения от областната управа срок до 18.04.2017г., не е предоставено и копие от пълния аудио запис на дискусиите от заседанието, проведено на 06.04.2017г. относно одобряване на проект за подробен устройствен план - изменение на план за регулация и застрояване и работен устройствен план на м. "Кръстова вада..."

 

В писмото на областната управа се посочва, че едва след предоставяне на целия набор от материали областният управител на София ще изрази своето становище по законосъобразността на решението.

 

Бъдещата сграда пpeдизвиĸa полемики, а общинският съветник Войслав Тодоров пycнa oнлaйн пeтиция пpoтив cтpoeжa. Kъм мoмeнтa тя e пoдпиcaнa oт 4111 дyши.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано