СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Международна изложба разкрива скритото наследство на Дунав
 Facebook

Международна изложба разкрива скритото наследство на Дунав14.05.2019 / 12:28 - CityBuild.bg

Тя събира творбите на млади артисти-студенти от четири дунавски държави.

 

Скритото културно наследство на Дунав е темата на голяма изложба, която ще бъде открита днес в Русе. Изложбата „Река в преход" (River in transformation) i фотография, артистични инсталации, видео и архиви ще бъде разположена на четирите етажа на „Дом Канети" на бул. „Славянски" 12, откриването е от 17.30 ч., а изложбата ще остане в града до 25 май. Всички автори ще присъстват и ще разкажат как са видели реката и нейното развитие.

 

Сред обектите, за които изложбата разказва, са военното поделение до крепостта „Баба Вида", летище „Иново", летището на Силистра, АЕЦ „Белене" и призрачните квартали на града, Трудово-възпитателното общежитие на о. Персин, съвременната рибарска култура, телевизионни кули по източната част на реката, Видинската Синагога, демонтираната вече теснолинейка Червен бряг - Оряхово, Пионерски лагер в с. Малък Преславец, хотел „Рига" в Русе, Локомотивен и вагонен завод в същия град. Всички те са обединени в проект с името „Кутии за пътешествие във времето", подготвен от Денислав Стойчев, Екатерина Цолова, Ирина Христова, Мариета Грошева и Христо Русев, под менторството на Надежда Павлова.

 

„Проектът се фокусира върху обекти с различно предназначение, построени през последните сто и петдесет години. Претърпели сериозни трансформации във времето, те често са игнорирани от съвременното общество и са изоставени на разрухата. Всеки от обектите се намира в близост до река Дунав и неговата функция е била пряко свързана с живота не само по северната граница, но и в цяла България", разказват организаторите. Всяка кутия съдържа един обект и неговата история, придружена с лични разкази.

 

 

Това са само част от темите и обектите, засегнати в изложбата. Младите творци ще се опитат да отговорят на въпросите „Какво е Дунав за мен", „Как реката повлиява териториите, през които преминава", „Икономика или култура носи водата"... Изложбата ще разкрие и коя е феята на Дунава (проект на М. Саванович, Ф. Клякич, С. Димич, Р. А. Тядич), как отлитат цели летища и къде в реката кацат самолети (Д. Стойчев, Е. Цолова, И. Христова, М. Грошева, Х. Русев). Те догонват музея в движение (Ю. Степер), минават между комуникиращите си с мегафони села през реката (К. Нимервол, Т. А. Шинко), спират при живо и говорещо, но все пак скрито, наследство (Ф. Пенцкофер).

 

Не е подмината и темата за екологията - водни проби от различни точки (с автор Л. Йеромане) показват човешкото влияние върху нея. Производствени, транспортни и комуникационни съоръжения в някогашния си разцвет са сблъскани с новите им предназначения и облик (Д. Стойчев, Е. Цолова, И. Христова, М. Грошева, Х. Русев).

 

По време на изложбата ще може да чуете Химн на Дунав, чиито композитори са хората край реката (А. Шефер, А. Седлак). Освен песните, основен елемент на фолклорната култура са и преданията, на които също ще бъде обърнато внимание. Посетителите ще научат и любопитни факти - например къде е първият музей на дакелите, на зъбите, на голфа, на пчеларството (Д. Таутскер).

 

Куратори на „Река в преход" и ментори на студентите-автори са проф. д-р Елизабет Швегер, проф. д-р Сабине Полак, проф. д-р Дубравка Лазич и Надежда Павлова. Иложбата се организира с подкрепата на Министерство на културата, в партньорство със Studio DAHD, Културният център на Горна Австрия, Министерството на науката, изследванията и изкуствата на Баден-Вюртемберг, Академията на изкуствата към Университета на Нови Сад и Федералното канцлерство на Австрия.


След премиерата си в Русе изложбата „Река в преход" ще отплава към Нови Сад в Сърбия, после към Лудвигсбург в Германия и през есента ще бъде в Линц, Австрия. Артистичните проекти ще бъдат показани и в „Книгата за бъдещето", която ще е достъпна на уебсайта на CultPlatForm_21.

 

 
още от Новини

още от АРТ