СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Министерският съвет отмени решението си за плана за НП „Пирин“
 Facebook

Министерският съвет отмени решението си за плана за НП „Пирин“23.01.2019 / 15:26 - CityBuild.bg

WWF предостави на правителството визия за устойчивото развитие на парка.

 

Във връзка с отмененото от Върховния административен съд Решение № 821 на Министерския съвет от 29.12.2017 г. за изменение и допълнение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, Министерският съвет отмени свое решение № 823 от 29.12.2017 г. за предприемане на спешни действия по реда на екологичното законодателство при наличие на инвестиционно намерение за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в Ски зона – Банско.

 

ВАС е категоричен, че на съответната защитена територия може да има само ремонт, но не и изграждане на нови спортни съоръжения. А измененията на плана на Пирин са такива, че попадат в обхвата на ЗЗТ и затова трябва да има екологична оценка на плана, каквато няма, както и оценка за съвместимост.

 

Година след излизане на доклада на WWF "Хлъзгави склонове - защита на Пирин от неустойчиво развитие" и въпреки съдебното решение в полза на опазване на Национален парк "Пирин", натискът за застрояване и изсичане на парка продължава, казват от WWF. Отговорните институции не предлагат алтернатива, а някои министри директно лобират за отваряне на защитените територии за строежи. Това се прави, въпреки че България има достатъчно научен, икономически и законов ресурс, за да може спокойно да опази ценните си гори, реки, въздух и почви и дългосрочно да печели от това, казват от природозащитната организация.

Докладът "Хлъзгави склонове", разработен от международната консултантска компания Далберг, предупреждава, че районът на Банско губи много от едностранното и непрозрачно разширяване на ски зоната и предлага конкретни стъпки за осигуряване на устойчиво бъдеще за Пирин.Природозащитниците внесоха доклада днес в Министерски съвет, с призив държавата и бизнесът да поемат своята отговорност и да развият визията за дългосрочното и икономически изгодно опазване на природните ресурси на България.

 

 
още от Новини

още от Страната