СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Министерство на културата ускорява процедурата за статут на паметник за Бузлуджа
 Facebook

Министерство на културата ускорява процедурата за статут на паметник за Бузлуджа03.10.2018 / 12:29 - CityBuild.bg

Монументът може да се превърне в място за събирания и събития, свързани с историята и изкуството.

 

Зам.-министърът на културата Румен Димитров потвърди, че процедурата за даване на статут на паметник на монумента Бузлуджа ще бъде ускорена. Това стана ясно по време на мисия за Бузлуджа, проведена от 26 до 28 септември от европейски експерти от Европа Ностра, водещата организация за културно наследство в Европа, и Института към Европейската инвестиционна банка (ИЕИБ).

 

Сградата беше включена от Европа Ностра и ИЕИБ сред "7-те най-застрашени" обекта на културното наследство в Европа за 2018г. Номинацията беше направена от фондация „Проект Бузлуджа", представлявана от арх. Дора Иванова, която ръководи инициативата за опазване на паметника от 2015г. насам. Основните резултати и препоръки от мисията ще бъдат публикувани под формата на доклад в края на годината.

 

 

Европейската делегация от специалисти по културното наследство и финансите проведоха срещи с национални и местни представители на властта, включително със зам. министър-председателя Валери Симеонов, зам.-министъра на културата Румен Димитров и областния управител на Стара Загора Гергана Микова. Те се срещнаха също с архитекта на паметника арх. Георги Стоилов. Всека една от страните обеща своето пълно съдействие за опазването на монумента Бузлуджа.

 

 

 

 

При инспектирането на сградата експертите бяха удивени от изключителната модерна архитектура, която е от европейско значение, и бяха шокирани от нейното окаяно състояние. Делегатите се впечатлиха от творческите умения, използвани за създаването на паметника, и майсторската изработка на мозайките и мраморните покрития, както и от природната красота на мястото. Експертите оцениха Бузлуджа като част от колективната памет на България и на Европа, поради което нейното опазване е от европейско значение.

 

 

Мнението на експертите е, че паметникът трябва да бъде опазен и използван за културни и образователни дейности, за да се превърне в място за събирания и събития, свързани с историята и изкуството. Европейските делегати препоръчаха предприемане на спешни мерки за спиране на разрухата чрез финансиране от Европейските структурни фондове. Условие за това е сградата да има статут на паметник, което трябва да се случи в най-скоро време.

 

Паралелно с провеждането на тези процедури трябва да се направят предварителни проучвания като архитектурно заснемане и конструктивно обследване. Облстният управител съобщи, че УАСГ ще извърши необходимите дейности безвъзмездно.

 

Визуализация от концепцията за паметника на арх. Дора Иванова

 

Европейските експерти, които проведоха мисията за паметника Бузлуджа, са:

 

Граам Бел [Graham Bell]: архитект, проектен мениджър и преподавател, Великобритания. Член на Управителния съвет на Европа Ностра, национален координатор на Европейската година на културното наследство 2018 за Великобритания, директор на North of England Civic Trust и Hungarian Renaissance Foundation - водещи организации за опазване на културното наследство в Англия и Унгария.

 

Лорен Леви-Строс [Laurent Lévi-Strauss]: д-р по социология, Франция. Член на Управителния съвет на Европа Ностра, бивш зам. директор на отдел Културно наследство на ЮНЕСКО (15 години), бивш зам.-директор на Национална академия по изкуствата в Париж (Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts) към Министерство на културата на Франция.

 

Марио Аймери [Mario Aymerich]: инженер, проф. по инфраструктурно планиране и икономика, Испания. Технически консултант от Института към Европейската инвестиционна банка, бивш директор отдел Регионално развитие и околна среда на Европейската инвестиционна банка, бивш ръководен съветник на Генералния директор на дирекция Проекти на Европейската инвестиционна банка.

 

Визуализация от концепцията за паметника на арх. Дора Иванова

 

Паметникът Бузлуджа е шедьовър на архитектурата, инженерната наука и изкуството. Уникалната конструкция е построена през 1981 г. като Дом-Паметник на БКП. Използвана е само 8 години до края на социализма у нас. Скоро след това паметникът е изоставен и от тогава е жертва на кражби, вандализъм и сурови метеорологични условия. Сградата продължава да привлича интерес благодарение на архитектурата си, неподвластна на гравитацията, и цветните си мозайки, които покриват над 1000 кв.м от интериора. Общо 70 000 тона бетон, 3 000 тона армирана стомана и 40 тона стъкло са използвани за паметника. 6000 човека са работели за построяването, което е финансирано с дарения от целия народ. Днес, въпреки усилията за опазването му, монументът продължава да се руши и е силно застрашен, но спасяването му е все още е възможно.

 

Визуализация от концепцията за паметника на арх. Дора Иванова

 

ЗА КОНТАКТИ:

Фондация Проект Бузлуджа

Арх. Дора Иванова

E: buzludzha.project@gmail.com

T: 004917678655515 / 0988795215

 

Европа Ностра

Йоана Пинейро, ПР

E. jp@europanostra.org T. +31 70 302 40 55

 

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

www.buzludzha-project.com

www.buzludzha-monument.com

www.facebook.com/buzludzhaproject

http://7mostendangered.eu/

www.europanostra.org/7-most-endangered-news

twitter.com/europanostra

youtube.com/user/EuropaNostraChannel

 

 

Програмата „7-те най-застрашени" идентифицира застрашени обекти на културното наследство в Европа и мобилизира обществени и частни лица като партньори на местно, национално и европейско ниво да намерят реалистично бъдеще за тях. Програмата е основана през януари 2013 г. от Европа Ностра с основен партньор Института към Европейската инвестиционна банка и асоцииран партньор Банката за развитие на Съвета на Европа. Тя е вдъхновена от подобен успешен проект на американската организация „Национално обединение за историческо съхранение". „7-те най- застрашени" не е програма за финансиране. Нейната цел е да бъде катализатор за действие и да промотира „силата на добрия пример". Тя има подкрепата на програмата на ЕС Творческа Европа като част от проекта на Европа Ностра „Споделено наследство - споделени ценности".

 

От 2013г. насам 29 застрашени обекта на културното наследство от 19 държави в Европа бяха избрани за програмата „7-те най-застрашени". Първият списък беше публикуван през 2013, вторият през 2014, третият през 2016 и четвъртият през 2018, Европейската година на културното наследство. През 2016 Лагуната на Венеция беше регистрирана като най-застрашен обект в Европа.

 

Международен екип специалисти по история, археология, архитектура, реставрация и финанси се среща, за да обсъди кандидатурите за програмата „7-те най-застрашени" и да изготви списък с най- ценните обекти в риск. Окончателните 7 финалиста се избират от Управителния съвет на Европа Ностра.

 

Експерти по културното наследство и финансите от Европа Ностра и Института към Европейската инвестиционна банка провеждат мисия до 7-те обекта, заедно с организацията, направила номинацията. Мултидисциплинарните екипи в тясна кооперация с национални и местни обществени и частни заинтересовани страни оценяват обектите и съдействат за формулирането на осъществим план за действие за всеки от тях. Резултатите и препоръките от тази мисия се обобщават в технически и финансов доклад. Партньорите на програмата съдействат за прилагането на доклада на практика.

 

Европа Ностра е паневропейска федерация от неправителствени организации за културно наследство. Тя е подкрепена от широка мрежа от държавни органи, частни компании и физически лица. Организацията, представена в над 40 страни в Европа, е гласът на гражданското общество и е ангажирана с опазването и популяризирането на културното и природното наследство на Европа. Основана през 1963 г., днес тя е призната за най-представителната общност за културно наследство в Европа. Световноизвестният оперен певец Пласидо Доминго е президентът на организацията.

 

Европа ностра се бори за опазването на застрашени паметници, места и пейзажи в Европа, в частност чрез програмата "7-те най-застрашени". Организацията отбелязва отлични постижения чрез Наградите на ЕС за културно наследство / Награди на Европа Ностра. Също така допринася за формулирането и изпълнението на европейските стратегии и политики свързани с културното наследство чрез структуриран диалог с европейските институции и чрез координацията с Алианса за европейско културно наследство 3.3. Европа Ностра силно популяризира и активно допринася за Европейската  година на културното наследство 2018.

 

Институтът на Европейската инвестиционна банка (ИЕИБ) е създаден в рамките на Групата на ЕИБ (Европейска инвестиционна банка и Европейски инвестиционен фонд) за популяризиране и подкрепа на социални, културни и академични инициативи с европейски заинтересовани страни и широката общественост. Той е основен стълб на общественото и гражданско участие в Групата на ЕИБ. За повече информация http://institute.eib.org.

 

Творческа Европа е програмата на ЕС, която подкрепя сферите на култура и творчество, като им дава възможност да увеличат приноса си за работни места и растеж. С бюджет от 1,46 милиарда евро за периода 2014-2020 г. тя подкрепя организации в областта на културното наследство, сценичното изкуство, изобразителното изкуство, интердисциплинарното изкуство, издателската дейност, филмите, телевизията, музиката и видеоигрите, както и десетки хиляди творци и професионалисти в сферата на културата и аудиовизуалните изкуства. Финансирането им позволява да работят в цяла Европа, да достигнат до нова аудитория и да развият уменията, необходими в дигиталната ера.

 

Фондация Проект Бузлуджа е неправителствената организация, която ръководи инициативата за опазване на паметника Бузлуджа. Основана е през 2015г. от арх. Дора Иванова. Организацията насочва внимание и събира подкрепа на национално и международно ниво сред политическите и професионалните среди, медиите и широката публика. Дейностите на фондацията допринасят за цялостното преосмисляне и преоценяване на социално-икономическата стойност на паметника.

 

 
още от Новини

още от АРТ