СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Министър Нанков представи приоритетите в работата на МРРБ до 2021 година
 Facebook

Министър Нанков представи приоритетите в работата на МРРБ до 2021 година19.05.2017 / 15:23 - citybuild.bg

Това стана на заседание на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към НС.

 

През този мандат няма да правим толкова чести промени в Закона за устройство на територията, а ще се насочим към по-сериозни, които да доведат до облекчаване на процедурите в инвестиционния процес, заяви вчера регионалният министър.

 

Пред народните представители Нанков съобщи, че акцент в работата на ведомството ще бъдат изпълнението на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 - 2020 и подготовката за следващия програмен период. Като приоритетни той определи подобряване на състоянието на съществуващата пътна инфраструктура и изграждането на нови отсечки с цел повишаване на безопасността на пътищата. Министърът поясни, че важни са завършването на АМ „Струма", строителството на АМ „Хемус", направленията Видин - Монтана - Враца - Мездра, както и Русе - Велико Търново - тунел под връх Шипка, магистралата София - Калотина и ремонтът на старите участъци на магистралите „Тракия" и „Хемус".

 

Въвеждането на смесената електронна система за заплащане на пътни такси е социално справедлив модел, който още първата след внедряването си ще осигури приходи в размер на над 700 млн. лв. Така пътният сектор ще бъде първият, който ще има възможност да се самофинансира, подчерта министърът.

 

Николай Нанков запозна депутатите с процеса на реформиране на ВиК отрасъла в страната и идеята за създаване на фонд, който да финансира водна инфраструктура в малки населени места, които няма да имат достъп до европейско финансиране. Той информира, че до края на годината трябва да бъдат изготвени апликационните форми, с които ВиК операторите в 14 консолидирани територии ще кандидатстват за финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.", а през следващата година ще започнат тръжните процедури за избор на изпълнители на проектите. Работи се по изграждането на три язовира за питейна вода в страната, но в дългосрочен план трябва да се заложи строителството и на нови водоснабдителни съоръжения, подчерта министърът.

 

Като приоритетна Нанков определи и работата по оптимизирането, доразвиването и продължаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, като ще се въведат процедури и системи за мониторинг и осигуряване на по-висока прозрачност на изпълнението й.

 

С прехвърлянето на данните от картата на възстановената собственост на земеделските земи в кадастралната карта се повиши покритието на територията на страната, но ще работим за подобряване на възможността за по-бързо и лесно отстраняване на несъответствията в кадастъра, информира регионалният министър. Предвиждаме подобряване на обслужването от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" чрез внедряване на нови информационни системи и на такива за повишаване на сигурността, посочи още той.

 

Като други свои приоритети Николай Нанков определи още завършването на изработването на устройствените планове на общините, превенцията на свлачищните процеси в страната и повишаване на контрола в строителството.

 

Изпълнението на финансовите инструменти, пълното усвояване на ресурса на ОП „Региони в растеж" при необходимото ниво на контрол ще бъдат водещи в работата на заместник-министър Деница Николова. Тя съобщи, че до края на годината ще се работи активно по отношение на деинституционализацията на възрастни хора, довършване на преидинвестиционното проучване съвместно с Министерство на здравеопазването за реализацията на проекта, който ще подкрепи спешната помощ, както и че предстои обявяване на нови покани за набиране на проектни предложения по програмите за териториално сътрудничество. Николова подчерта, че ще се работи за повишаване на стратегическите документи в областта на регионалното развитие, като ще се анализира дали те са адекватни на състоянието му в момента.

 

Заместник-министър Малина Крумова обяви, че ще постави необходимия фокус върху максимално ефективното използване на европейския ресурс за ВиК проекти, така че състоянието на инфраструктурата, работата на операторите и получаваните от гражданите услуги да са с необходимото качество. Цялостното подобряване на качеството на сградния фонд в страната, заедно с прилагането на политика за опазване на околната среда и намаляване на енергийното потребление в страната ще бъдат другите приоритети в работата й, съобщи още тя.

 

 
още от Новини

още от Страната