СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Мисия на Международния съюз за защита на природата посети НП „Пирин“
 Facebook

Мисия на Международния съюз за защита на природата посети НП „Пирин“12.03.2018 / 14:27 - CityBuild.bg

IUCN ще изготви препоръка за постигане на баланс между опазването на природата и развитието на местната икономика.

 

В четвъртък миналата седмица министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в работна среща в рамките на консултантската мисия на експерта Херве Летие  от Международния съюз за защита на природата /IUCN/ в Национален парк „Пирин", организирана от кмета на Банско Георги Икономов. Участие в нея взеха вицепремиерът Валери Симеонов и представители на общините Разлог, Добринище и Сандански, намиращи се на територията на Националния парк, на МОСВ и на ДНП „Пирин". Целта на мисията на международния експерт е да направи преглед на Проекта на Плана за управление на Национален парк „Пирин" /който предизвика поредица от протести/ и да удостовери, че е в съответствие с решенията на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО и обезпечава опазването на обекта.


„Беше дискутирано забавянето на Плана за управление и беше заявено нашето желание да има ясно развитие на НП „Пирин" през следващите години", обясни министър Димов след срещата. На нея представителите на местната власт заявиха, че е необходимо постигане на баланс между развитието на местната икономика и опазването на природата. Те бяха категорични, че опазването на природното богатство на НП „Пирин" е от най-голям интерес за местното население.

 

Експертът Херве Летие увери, че ще си свърши работата обективно и независимо и ще направи най-доброто, за да улесни работата по плана. „Тази седмица успях да изслушам много хора, да събера много документи. Те ще ми позволят да изготвя препоръка за правителството, което иска да постигне този труден баланс между опазването на природното наследство и осигуряването на благоденствие за местните хора", заключи  експертът на ЮНЕСКО.

 

Летие препоръча да се подготви дългосрочна визия на ски зоната, каза кметът на Банско, но това е невъзможно в момента, защото сегашният План за управление е изключително рестриктивен и блокиращ. „Искаме по-гъвкав, действащ и практичен план. Чак тогава ще имаме дългосрочна визия", каза Георги Икономов. Според него за намаляване на замърсяването на природата от автомобили, които се качват в планината, е необходимо построяването на втория кабинков лифт и подобряването на инфраструктурата.

 

 
още от Новини

още от Страната