СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Млади ИТ специалисти разработиха мобилно приложение за плажове в Бургас
 Facebook

Млади ИТ специалисти разработиха мобилно приложение за плажове в Бургас01.06.2018 / 13:22 - CityBuild.bg

Purple е големият победител в Хакатон "Цифровият град и Аз".

 

Русенският студентски отбор „Purple" е големият победител в хакатона „Цифровият град и Аз", който се проведе в Бургаския свободен университет. Лили Борисова - четвърти курс в специалност "Информатика и информационни технологии в бизнеса", и третокурсниците в специалност "Компютърни науки" - Борислав Кошаров, Светослав Хаджииванов и Берк Алямач, впечатлиха журито с разработката си на мобилно приложение на бургаските плажове, свободните чадъри, температурата и флаговата сигнализация. Те получиха наградата на еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел - да бъдат нейни гости по време на Европейската седмица на програмирането в Брюксел през октомври.

 

 

Журито на Хакатон "Цифровият град и Аз", съставено от представители на организаторите, фирмите-партньори на хакатона и ИТ експерти, присъдиха първото място на екип UpaCoin от СУ „Св. св. Кирил и Методий" в състав: Артем Долгих, Никол Конради, Станислав Грац, Александр Рожков и Александр Соколов с ментор доц. д-р инж. Камен Сейменлийски.


Бяха присъдени две втори места - на екип DogGо в състав: Роксана Желева, Иван Минчев, Теодора Янева и Любомир Ганчев от БСУ с ментор проф. д-р Даниела Орозова, и на екип EasyPark в състав: Хрусав Хрусафов, Фридрих Чернец от БСУ и Калоян Тотев - ученик от ПГМЕЕ, с ментор доц. д-р инж. Камен Сейменлийски.

 

На трето място се класираха три екипа: Dion от БСУ и ПМГ в състав: Любослав Любенов, Тодор Кацаров, Георги Стамболиев, Гюнай Ахмед и Борис Димитров, с ментори доц. д-р Пенка Георгиева и гл. ас. д-р инж. Атанас Димитров, Unit Zero от БСУ в състав: Божидар Божков, Богдана Янев, Димитър Томов и Зорница Николова с ментор доц. д-р Димитър Минчев, и My Voice от БСУ в състав: Станимир Стойчев, Мирослав Петров, Иван Катунин и Стела Тодева с ментор доц. д-р Пенка Георгиева.

 


Всички участници получиха награди и безплатен билет за най-голямото технологично събитие на Балканите - УЕБИТ в Арена Армеец на 27 юни.

 

 

В рамките на два дни 85 участници от 4 университета и 5 професионални гимназии, разпределени в 18 отбора, търсиха софтуерни и бизнес решения за приложения, свързани с цифровото градско развитие и териториите с водни пространства. Направленията, в които се състезаваха екипите в хакатона бяха: Е-кология и водни пространства, Е-туризъм в града, Е-дебати и гражданско участие, Е-инфраструктура за всеки, Цифрово образование, Цифрови услуги в администрацията и Смарт е-нергийни източници.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно