СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Най-много са високите сгради в Младост, Красно село, Възраждане и Люлин
 Facebook

Най-много са високите сгради в Младост, Красно село, Възраждане и Люлин20.02.2020 / 10:27 - CityBuild.bg

Те са предимно в жилищни зони и между 15 и 16 етажа.

 

 

Анализ на Софпроект-ОГП разглежда разпределението на високите сгради (съществуващи и проектни) в урбанизираната територия на София, тяхната етажност и функционално предназначение. За високи сгради са приети тези от 15 до 32 етажа. Те често са фокус на дискусии и дебати поради редица фактори: необходимостта от съхраняванe на важни визуални коридори, инфраструктура, облик на града, генератор на трафик и пр.

 

 

Анализът показва, че съществуващите и проектни високи сгради в Столична община към декември 2018 година е 434 броя, което е 0.16% от всички сгради в града. Най-много са високите сгради в Младост, Красно село, Възраждане и Люлин. Районите с високи сгради над 20 етажа са: Изгрев, Лозенец, Триадица, Илинден, Люлин, Красно село, Възраждане, Искър, Младост, Студентски град и Сердика. Районът с най-висока сграда (32 етажа) е Триадица ("Гранд Хотел Милениум София" до НДК). Най-голям дял заемат сградите с 15 и 16 етажа, общо 54,25%.

 

 

Високите сгради на територията на община София са неравномерно разпределени между устройствените зони, като най-голям брой високи сгради има в Жилищна устройствена зона (Ж), а най-малък брой - в Зона за спорт и атракции (Са) и Телевизионни и други телекомуникационни централи (Тел). Най-малко високи сгради има в районите Средец, Оборище, Подуяне, Витоша и Овча Купел.

 

 

Целият анализ за високите сгради в столицата може да видите тук. Той е надграден и с още едно проучване - "Визуални коридори към Витоша" - първи етап. Резултатите от двата анализа са първите стъпки към по-детайлни изследвания на зоните, подходящи за изграждането на високи сгради, които не възпрепятстват и натоварват нормалното функциониране на града, а дори са катализатор за неговото развитие и благосъстояние.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София