СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
3D модел на столицата позволява анализ на осветеност и сенки
 Facebook

3D модел на столицата позволява анализ на осветеност и сенки05.12.2018 / 11:30 - CityBuild.bg

Проектът спечели първо място в "Хакатон за София" за технологични решения за подобряване качеството на живот в града.

 

 

Само за две денонощия участниците в първия по рода си Хакатон за София, организиран от Визия за София в края на миналата седмица в Бизнес инкубатора на София тех парк, разработиха 15 проекта, които търсят креативно използване на данните, събрани от инициативата, за подобряване на средата в града. Първо място спечели отбор "Тъмни субекти" със своя впечтляващ 3D модел на София, позволяващ анализ на осветеност и сенки по всяко време на деня и годината, и влиянието им върху градската среда.

 

 

Второ място спечелиха "Peper Analysis" - най-младият отбор в хакатона от ученици от ТУЕС - Технологично училище „Електронни системи" към ТУ - София, които създадоха приложение, улесняващо туристите да се ориентират в столицата, като обработиха и анализираха огромен обем от данни от Визия за София и над 25 хиляди ревюта от AirBNB.

 

 

Третото място спечели хардуерното решение BREATH на отборa "Day Off". Те създадоха мобилен датчик, който отчита качеството на въздуха и дава възможност на потребителите за избор на най-чист маршрут.

 

 

Сред представените проекти бяха краудсорсинг платформа за описание на фасадите и елементите от градската среда, културна визитка, която представя различните културни събития в София и генерира индивидуален план, и решение на проблема с паркирането чрез динамична цена, която се изчислява на пазарен принцип. Три от отборите работиха по различни анализи на ефективността на градския транспорт, наслагвайки различните данни за капацитет на линиите, натовареност на спирките, брой жители на кварталите и отдалеченост. Много от отборите избраха да комбинират различни данни, предоставени от Визия за София, за да изготвят анализи, като например кой е най-добрият квартал за живеене, достатъчно ли са социалните услуги и лекарите в различните части на София, каква е достъпността до спортни обекти, как се отразява регулирането на паркирането върху броя на сигналите за нарушения.

 

 

Трите отбора победители бяха отличени с парични награди - 2000 лв. за първо, 1000 лв. за второ и 500 лв. за трето място. Победителите бяха избрани от жури в състав: Здравко Здравков, главен архитект на Столична община, Серги Сергиев, основател на Data Science Society, Николай Костов, преподавател в Software University, Светослав Димов, CEO на DEV.BG, Божидар Божанов, софтуерен инженер и експерт по електронно управление, Елица Панайотова, координатор на инициативата Зелена София, Владимир Данаилов от Sofia Investment Agency, Вероника Манова, експерт към Столичен общински съвет, Любо Георгиев, ръководител на екипа на Визия за София.

 

 

По време на хакатона участниците можеха да черпят от опита и на ментори с богати познания в технологиите или различните аспекти на градското планиране, като Радослав Георгиев от HackSoft, Стоян Митов от Гражданите, Магдалена Кирчева, урбанист и ГИС експерт, Ангел Георгиев, ръководител Технически обучения в Musala Soft, Васил Люнчев от Homeheed, Деян Спасов от Оцениме.бг, Боян Бонев от Gaida.ai, Димитър Симов от UX Sofia / UX Events by Lucrat, Васил Василев, съосновател на GEO Polymorphic Cloud, Цветомир Крумов, Тech & Electronics в Resonator, Захари Караджов, софтуерен инженерв Status.im, Калоян Карамитов, координатор на направленията Транспорт и Градска среда, Жоро Пенчев, координатор на Технологии и Икономика в екипа на Визия за София, и други.

 

 

Всички проекти на участниците в хакатона ще бъдат представени на сайта на инициативата за дългосрочно развитие на София https://vizia.sofia.bg/, а екип Визия ще продължи контакт с участниците, за да подпомага бъдещото развитие на проектите им. Повече снимки и видеа от Хакатона можете да разгледате във Facebook страницата на Визия за София.

 

 
още от Новини

още от София

още от Любопитно