СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Модерна интерпретация на типична селска къща
 Facebook

Модерна интерпретация на типична селска къща07.01.2019 / 15:28 - CityBuild.bg

Y House е еднофамилна жилищна сграда в Самоков, с прекрасен изглед към Рила планина.

 

Проектирана от MMXX архитекти като модерна интерпретация на селска къща, проектът е двуетажен правоъгълен обем с двускатен покрив. Той е внимателно поставен като свободностоящ обект в затревения двор. Индивидуалните фасадни елементи: прозорци, врати, лоджии и стенни облицовки, се открояват в обема на геометричната форма.

 

 

Материалността на Y House се вдъхновява от селската къща. Долната половина е облицована в тежки, плътни камъни, които образуват здрава връзка с терена. Каменните стени продължават нагоре и оформят парапета за лоджиите. Вторият етаж е леко отдръпнат навътре и облицован с дърво, което създава усещане за наслояване и разделяне на двата обема. Метален покрив с фалцова ламарина и преоразмерени стрехи осигурява защита от снега през зимата и сянка през лятото.

 

 

 

Изборът на конструкцията също отразява различното третиране на горната и долната част на фасадата: долната част на къщата има монолитна стоманобетонна конструкция, а горната част е с по-лека метална конструкция. Последната дава възможност за големи конзолни стрехи над терасите и лоджиите.

 

 

Антрето води към основната стълба, която осигурява достъп до второто ниво. Просторното жилищно пространство с висок таван е обърнато на юг и се отваря към великолепния изглед към Рила планина чрез обширни плъзгащи се витрини. Двуметровата конзолна стреха, която засенчва южната фасада, намалява парниковия ефект, като същевременно позволява неограничена гледка.

 

 

Размитата, не дефинирана и неясна граница между вън и вътре е подсилена от подхода към материалите, които преминават от външната страна към вътрешността. Дървото е повтарящ се мотив и парапетите на стълбите повтарят ритъма на дървените летви на фасадата, докато външно-вътрешната камина внася каменната облицовка в основното жилищно пространство.

 

 

 

Семплата геометрия на правоъгълния обем се усеща и в подхода към двора и растителността. Непретенциозна грижливо подрязана трева покрива целия двор, а по-гъстата растителност покрай оградата осигурява уединение. Ажурна метална пергола прави сянка над паркинга и служи за опора на увивна растителност.

 

 

Вижте още снимки от проекта тук.

 

 
още от Новини

още от АРТ