СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Модернизират и ключовия железопътен участък Костенец-Септември
 Facebook

Модернизират и ключовия железопътен участък Костенец-Септември31.07.2020 / 13:26 - CityBuild.bg

Той е част от проекта за линията София-Пловдив.

 

Вчера генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски даде старт на строителните дейности за модернизация на железопътния участък Костенец-Септември. Събитието се състоя на жп гара Белово. Проектът е от стратегическо значение не само за България, но и за по-добрата свързаност на всички държави от Югоизточна Европа.

 

 

Железопътната линия София-Пловдив е сред най-важните железопътни връзки в страната с важно регионално икономическо и стратегическо значение. Тя свързва едни от най-големите индустриални центрове в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и цяла югоизточна България. След реализирането на проекта трасето в участъка Костенец-Септември ще позволява скорости от 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарни влакове.

 

Проектът е на стойност 379 989 739 лева без ДДС и включва модернизация на двойна електрифицирана железопътна линия с приблизителна дължина 24,5 км. Ще бъде изградена нова жп гара Костенец, а гара Белово ще бъде реконструирана. Предвижда се да бъдат изградени 3 тунела с обща дължина 4,6 км и 23 моста и виадукти с обща дължина 2,49 км. Железопътните прелези в жп участък ще бъдат отстранени, а на тяхно място ще бъдат изградени 3 нови пътни надлеза. Тягова подстанция Белово ще бъде реконструирана и ще бъдат изградени нови системи за управление на железопътно движение.

 

Модернизация на железопътния участък Костенец – Септември се съфинансира по линия на Механизъм за свързване на Европа (МСЕ). Изпълнител на договора за строителство е ДЗЗД „Костенец – Септември 2018“, в което участват фирмите „Транс логистика“ ЕООД, „Контратас Иглесиас“ АД и „Аркада Къмпани“ АД, а срокът за изпълнение на договора за строителство е 60 месеца.

 

 
още от Новини

още от Страната