СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
„Моята красива Европа из улиците на София. Град. Гето. Естетика.“
 Facebook

„Моята красива Европа из улиците на София. Град. Гето. Естетика.“20.07.2011 / 10:30 - citybuild.bg

Инициативата е на група от млади специалисти - арх. Ваня Кръстева, арх. Владимир Чангулев, урбаниста Йорданка Колева и Пламен Петров.

 

 

 

Като екип това е тяхна първа изява в областта, макар всеки от тях да е работил по множество проекти в сферата междукултурния обмен и изкуствата. Проектът е победител в конкурса „Моят малък, красив европейски проект", организиран от евродепутата Надежда Нейнски и Съюза на демократичните сили.

 

Отворената за посещение изява, част от проекта „Моята красива Европа из улиците на София. Град. Гето. Естетика", има за цел изгради мостове и очертае главни паралели между градската среда на българската столица - София и други европейски столици. Основната хипотеза, от която изхожда екипът е, че живеещите в София не познават града, който обитават. София е населена сякаш с чужденци, които са лишени дори и от любопитството на туриста.

 

Инициаторите на проекта са склонни да твърдят, че непознаването на средата, в която живеем, е предпоставка за оформянето на едно общество от  мъртви чехови души, общество от недоволни и неудовлетворени от себе си и света хора, които са попаднали във вертепите на забързаното глобално ежедневие, неспособни да се наслаждават на света около себе си. Общество, което иска да промени средата, в която живее, но нямащо отговора на въпроса: Как това да се случи? А още древните общества са осъзнали, че за да може едно нещо да бъде променено, първо трябва да се познава обекта, който искаме да променим. Държавници и интелектуалци, желаят нашата столица да бъде едно по-добро място за живеене и предприемат различни крачки, за да осъществят тези планове, но не са направили най-важната стъпка - не са опознали София, не са разбрали града.

 

Моята красива Европа из улиците на София. Град. Гето. Естетика." е инициатива, която се стреми да запознае жителите на София с потънали в прахта на делниците силуети на града - красиви, привлекателни и забравени силуети, в които се разкрива ярко европейско присъствие, като определението европейски бива да бъде мислено не като топографско понятие, а като начин на мислене.

 

Първата отворена изява по проекта ще се състои в три поредни дни - 21, 22 и 23 юли 2011 година. Организирани са общо четири прояви, които ще се реализират в различни обществени пространства.

 

Списък на проектните акции

 

Акция І: „Административен кръстопът"

 

Дата: 21 юли 2011 г. (четвъртък)

 

Времетраене:  16:00 -  18:00 ч.

 

Локация: Фонтанът между сградата на Президентството и тази на Национален археологически музей, площад „Атанас Буров"

 

Участници: Екипът на проекта + десет (петнадесет) младежи от ромски произход

 

Задачи: Младежите от ромски произход са облечени с бяла тениска и са насядали по-контура на фонтана. В ръцете си държат дебели книги, от които четат едновременно. Провеждат се анкети със случайни минувачи, документира се случващото с фотоапарат и дигитална камера. Провеждане на анкети с младежите от ромски произход.

 

Цели на акцията: Да демонстрираме контраста „роми-книги", който се е наложил като убеждение в българското общество. Освен това настоящата акция цели да покаже, че всеки гражданин преди всичко останало (етнос, религия, цвят на кожата и пр.) е човек и общото социално тяло, както и ефективните управленски практики, са тези които конституират поведението на която и да е етническа група. С подобна акция ще покажем на порядъчния българин, че ромите, също могат да държат книги в ръцете си и да четат в градска среда, като тук правим опит да поставим въпроса: Как ние позволяваме на тази етническа общност да функционира в нашата градска среда? И не на последно място, ще покажем на самите младежи участници пряко в акцията, че те могат не само да участват в подобен род дейности, но и сами да се превърнат в инициатори на такива. Анкетите които ще се проведат с тях, ще дадат една добра база от информация за техните проблеми, желания и мечти.

 

Таргет групи: Гражданите на София - от случайни младежи, през средното поколение, до хората от третата възраст. Тук трябва да отбележим, че особен интерес представляват „хората в костюми" - хората от държавната администрация.

 

Акция ІІ: „Борисова градина"

 

Дата: 22 юли 2011 г. (петък)

 

Времетраене: 19:00 - 21:00 ч.

 

Локация: Борисова градина - главна алея

 

Участници: Екипът на проекта + Радомир Данков, Дарина Георгиева, Борислав Колев, Константин Кьосев, Милена Стоянова, Рафаил Георгиев, Пламена Дончева, Мария Цанева, Цветелина Петрова , Боян Александров, Любомира Христакиева, Божил Игнатов.

 

Задачи: Участниците ще симулират ситуирането на нов градски обем в централната алея на Борисовата градина - фонтан или център за забавление на деца. Ще се наблюдават човешките реакции и ще документират с фотоси и интервюта.

 

Цел: Да проверим имат ли отношение към парковата среда живеещите в София. Един от основните проблеми на парковото пространство в града е пренаселеността му, затова ние ще проведем акция в реална градска среда и в реално градско време - петък вечер, когато парковете са изключително оживени, с цел завладяването на собствена територия. Ще бъдем облечени като негатив на типичния ползвател на парка (основна функция рекреация - облекло, спортно, а цел почивка и наслаждение от природата) - официално със строги костюми и ще изиграем такъв тип поведение, за да наблюдаваме реакциите на хората и да провокираме мислене в търсената от нас тема. Правим тази акция и с още една важна цел: Провокация на общата маса от хора, да осмислят собственото си поведение в общото парково пространство. Зелените площи са на всички нас - те не са частна собственост. Отношението ни към тях, а и поведението ни трябва да са съобразени с това. Може би няма да е крайно ако кажем, че освен всичко останало, тя поставя съществения въпрос: има ли българинът култура на поведение в обществената среда?

 

Таргет групи: Посетителите на парка, граждани на София, всякаква възраст.

 

Акция „Градски транспорт"

 

Дата: 23 юли 2011 г. (събота)

 

Времетраене: 07:00 - 09:00 ч.

 

Локация: Тролейбус № 6

 

Участници: Екипът на проекта.

 

Задачи: Да поднесем чаша кафе на гражданите, да им почистим, да създадем по-добра среда. Да им партнираме при слизане и качване в превозното средство.

 

Цел: Да отчетем отношението на гражданите към качеството на услугата градски транспорт. Да проверим те изискват ли качество (какви са техните нива на изискване и очакване) и възприемат ли градския масов транспорт, като услуга, която Общината им предоставя. Освен това имаме за цел да покажем, как обществения транспорт, който не е просто средство за транслация от точка А до точка Б, а е място на среща и контакт с познати и непознати, трябва да бъде мислен като обществена среда, в която множество хора пребивават 6 - 7 часа, а понякога и повече на седмица. Доколко привикваме със заобикалящите ни абсурди и каква е границата ни на търпимост? Имаме ли избор и ако отговорът е „да", то какво бихме предпочели - да променим - Отношението си към проблема, с който се сблъскваме ежедневно или самите себе си? Дали всъщност бездействието и липсата на мнение не са ни довели до днешната, не до там розова, действителност?

 

Таргет групи: ползватели на градския транспорт, граждани на София, всякаква възраст.

 

Акция „ГЕТО" (І част)

 

Дата: 23 юли 2011 г. (събота)

 

Времетраене: 10:00 - 12:00 ч.

 

Локация: Парковото пространство на ъгъла на булевардите „Джавахарлал Неру" и „Панчо Владигеров" непосредствено до църквата „Св. Климент Охридски".

 

Участници: Екипът на проекта + Боян Александров, Александър Попиванов.

 

Задачи: Украсяването на улицата с балони, провеждането на анкети с минувачите, които ще бъдат ангажирани (по желание) с надуването на балоните. Сгъване на оригами и украсяване, облагородяване и почистване на района. Поставяне на уведомителна телеграма на входа на Общината.

 

Цел: Да провокираме жителите на района да участват в обща кауза. Чрез своеобразното обществено надуване на балони, в което всеки оставя своя дъх, тоест частица от себе си, целим да провокираме хората да мислят в посока подобна на тази - „Ние живеем на тази улица, тя е наша и е възможно да я превърнем в едно по-приятно място за движение. Всичко зависи от нашия дъх!". Освен това целим да привлечем администрацията на района. Поставянето на уведомително писмо с текст, който разяснява проведената в почивния ден акция, и наличието на окачените по дърветата балони. В тази телеграма ние ще упоменем, че ако тези балони не са желателни ще бъдат отстранени и ще бъде оставен телефон за връзка. Целим да проследим активността на местната общинска структура при провеждането на подобни инициативи.

 

Таргет групи: Хората от района - без етническо, възрастово и каквото и да е диференциране на групите. Допълнителен фокус - децата.

 

Акция „ГЕТО" (ІІ част)

 

Дата: 23 юли 2011 г. (събота)

 

Времетраене: 16:00 - 17:00 ч.

 

Локация: Кооперативен пазар в ж.к. "Люлин" на булевард „Захари Стоянов", точно срещу спирката на автобусна линия № 111 и тролейбус № 7.

 

Участници: Екипът на проекта + Боян Александров, Александър Попиванов.

 

Задачи: Засаждане на цветя. Поставяне на уведомителна телеграма на входа на Общината.

 

Цел: Целите на акцията повтарят тези поставени в първата част. Освен това с посаждането на цветя - точно пред използваните за кофи за боклук саксии пред Общината, се цели провокация, както на самите жители така и на самата общинска администрация. Текстовото съобщение, което ще се залепи пред сградата на Общината, ще съдържа и инструкция за поливането на засадените растения. Отново ще бъдат оставени координати за връзка с нас.

 

Таргет групи: Хората от района - без етническо, възрастово и каквото и да е диференциране на групите.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано