СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В Монтана вече има депо за опасни битови отпадъци
 Facebook

В Монтана вече има депо за опасни битови отпадъци17.02.2020 / 15:24 - CityBuild.bg

То е с капацитет от 128 тона годишно и е разположено в началото на ул. "Диана", успоредна на стария околовръстен път на града.

 

„Строихме това депо в продължение на няколко години", заяви кметът на Монтана Златко Живков. Инвестирахме в него 3,5 милиона лева от отчисленията, които общината плаща на държавата за всеки тон депониран отпадък”, уточни той.

 

В новото депо могат да бъдат изхвърляни 23 вида отпадъци. Това са опаковки от опасни вещества, излезли от употреба гуми, маслени филтри, спирачни и антифризни течности, фотографски химични вещества и смеси, пестициди, флуоресцентни тръби и други отпадъци съдържащи живак, излязло от употреба оборудване, съдържащо хлорофлуоровъглеводороди, бои, мастила, лепила, смоли, перилни и почистващи, смеси, лекарствени продукти, батерии, акумулатори, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, мебели и други обемни предмети от бита. След събирането им в депото те ще бъдат предавани на лицензирани фирми за безопасно унищожаване. По график в 10 точки на града ще бъде изпращан специализиран автомобил за транспортиране на опасните отпадъци, донесени от хората.

 

Снимка: БНР

 

„Благодарение на градската пречиствателна станция река Огоста е с чисти води и зарибена с пъстърва”, заяви Живков. След няколко месеца ще бъде открита и компостиращата инсталация в Монтана, с което общината ще има всички съвременни компоненти за разделно събиране на отпадъци.

 

 
още от Новини

още от Страната