СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Московски: Не беше редно да се прекратява процедурата за концесия на летище София
 Facebook

Московски: Не беше редно да се прекратява процедурата за концесия на летище София18.05.2017 / 10:44 - citybuild.bg

Сега нямаме друг вариант и приемам подхода да се покани голям външен консултант, каза министърът.

 

Припомняме, че в началото на април служебното правителство реши да прекрати концесията за летище София. Ивайло Московски предупреди, че този вариант ще е значително по-скъп от консултантите, които са използвали, но при такъв голям обществен интерес приемат този подход. Водят се преговори с трите големи банки - Световна банка, ЕИБ и ЕБВР, която от тях даде най-приемливи условия - с нея ще продължат, необходимо е доактуализиране на анализите за 2015 и 2016 г. и да се върви към процедура, при която да има авансово плащане, което да помогне на системата на транспорта да отиде в темата "дългове на железниците", поясни Ивайло Московски по БНТ.


Днес в 11.00 часа се отварят офертите за концесия на летище Пловдив, каза министърът на транспорта и съобщи, че са подадени три такива. В договора за концесия има заложени инвестиционни мерки, има развитие на пътнико-товарния поток, изграждане на карго терминал, удължаване на писта.

 

Московски защити концесиите като използван икономически инструмент и припомни на опонентите от БСП, че в техните управления в сферата на транспорта са извършени 14 концесионни процедури и трите най-големи компании в транспорта са приватизирани в мандат на БСП - България Ер, БМФ, БРФ. "Не е коректно да бъдат толкова агресивни и да провокират включително и вето от страна на президента към новия Закон за концесиите, тъй като там ставаше въпрос за над 85% транспониране на европейски регламенти и директиви", отбеляза министър Московски.

 

Със заместника си Ангел Попов, срещу когото има брожение от страна на бранша, се е запознал преди два дни, неговата кандидатура е по коалиционното споразумение от квотата на Валери Симеонов, неговият ресор в министерството е автомобилният транспорт. Времето ще покаже дали се справя със задачите, които има, и политиките, които трябва да следва, поясни министърът на транспорта.

 

Сред приоритетите на Министерството е железопътният транспорт - там продължават инвестициите в инфраструктурата. Пътните проекти също продължават да са в центъра на вниманието, както и софийското метро.

 

При строителството на магистрала "Струма" ще продължим да подкрепяме колегите, прецизно трябва да изчислим кога е крайният момент, в който ако не започнат процесите по изграждане на дефилето, ще съществува риск тези пари да бъдат загубени, обясни министърът на транспорта.

 

 
още от Новини

още от София