СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
9 кули и 6 моста в състезанието VARNA SPAGHETTI ENGENEERING 2017
 Facebook

9 кули и 6 моста в състезанието VARNA SPAGHETTI ENGENEERING 201721.11.2017 / 13:29 - CityBuild.bg

Най-устойчивото спагетено съоръжение построи екип "Blackwindow" от ПГСАГ „Васил Левски" - Варна.

 

14 отбора взеха участие в петото национално състезание VARNA SPAGHETTI ENGENEERING 2017. 9 от тях бяха съставени отученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от цялата страна, а в 5 екипа участваха студенти по архитектура и строителство от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър".

 

 

Всеки от отборите разполагаше с 400 грама спагети, за да даде воля на фантазията и мечтите си в реализирането на своите инженерни идеи и строителството на устойчиви кули и мостове от спагети. Ученическите екипи имаха за задача да построят съоръжение от спагети с въртящи се части, което да отговаря на четири критерия: сложност, височина, икономичност и динамични натоварвания, като с най-голяма тежест тази година бе първият критерий. Всички ученически отбори използваха  креативни решения, за да постигнат въртене на част от своето съоръжение с помощта на позволените от регламента на състезанието материали. Резултатите бяха впечатляващи! 7 устойчиви и 2 паднали кули, неиздържали сеизмичното въздействие, на което бяха подложени от страна на журито.


 

 

Председател на журито, съставено от  специалисти от строителния бранш в града, бе главният архитект на Община Варна арх. Виктор Бузев.

 

 

Най-устойчивото спагетено съоръжение, отговарящо на всички условия, построи екип "Blackwindow" от ПГСАГ „Васил Левски" - гр. Варна.

 

 

На второ място се класираха екип „Импровизация" от ПГСАГ „Арх. Камен Петков" - гр. Пловдив, а отборът на ПГСАГ - Шумен зае третото място.

 

Със специалната награда на Камарата на строителите - областно представителство-Варна, беше отличен отбор „Тухлите" от ПГСАГ - Бургас. Наградата за „Най-креативно проектно решение" на КИИП-Варна получи отборът „СМР" от ПГСАГ - гр. София. Една от фирмите, която за трета поредна година подкрепя състезанието, избра за свой фаворит сред учениците отбор „Стрела" от ПГСАГ - Пловдив. 

С наградата на публиката след специално гласуване беше отличен интердисциплинарен екип от студенти по архитектура и строителство „Арх-инженеринг". Носители на специалната награда „Мост на бъдещето" на КСБ- Варна  станаха „Малките архитекти", чиито екип беше съставен от първокурсници  по архитектура.

 

Традиционно всички участници във VARNA SPAGHETTI ENGENEERING 2017 получиха грамоти за участие в състезанието, които имат силата на успешно положен кандидатстудентски изпит за записване във всички специалности на катедра „Строителство на сгради и съоръжения". 40 са студентите, кандидатствали с грамоти от различните издания на конкурса за последните 5 години.

 

Отборите, класирани на първите три места, получиха и специални стипендии за обучение във ВСУ „Черноризец Храбър". Ръководството на висшето училище изпрати писма до родителите на участниците в националното състезание с благодарност, че подкрепят децата си по пътя им към осъществяване на мечтите за успешно професионално развитие.

 

 
още от Новини

още от Любопитно