СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
КАБ може да организира българско участие в следващото Биенале на архитектурата
 Facebook

КАБ може да организира българско участие в следващото Биенале на архитектурата06.02.2019 / 14:30 - CityBuild.bg

Камарата очаква отговор от министерствата на културата и на регионалното развитие.

 

В нечетни години Венецианското биенале (La Biennale di Venezia) е „Арт биенале", а всяка четна година /като миналата 2018г./ Венеция събира най-доброто от архитектурата. В цялата история на Биеналето за архитектура нашата страна има само едно официално появяване - през 2008г. с националния павилион "Bulgaria: The Young Architects". За инициативата на КАБ страната ни да участва в следващото Биенале на архитектурата във Венеция през 2020г. разказаха за БНТ арх. Мартин Христов - зам. председател на УС на КАБ, и арх. Ивайло Петков от "Група Град".

 

Арх. Христов каза, че Регионалната колегия на КАБ - София област е решила да отдели целия си бюджет, за да подпомогне българско участие на Биеналето за архитектура. Общото събрание на КАБ също е взело решение да отдели средства за целта, като може да помогне с организирането на конкурс за български павилион. Предложението е внесено в министерствата на културата и на регионалното развитие.

 

 

29 държави имат национални павилиони в градините до старите венециански корабостроителници (т.нар. "Джардини") и правят изложбите си вътре от първото арт биенале през 1895 година досега. Другата основна локация са самите корабостроителници (т. нар. "Арсенале"), използвани за пръв път за изложби именно по време на Архитектурното биенале през 1980. Там се случва основната кураторска изложба и там се намират още трийсетина национални павилиона, постоянно нарастващи на брой. Останалите желаещи да участват наемат пространства из Венеция - дворци, музеи, вътрешни дворове, мазета.

 

Припомняме, че проект „Как живеем" с куратор Вера Млечевска и автори Рада Букова и Лазар Лютаков спечели конкурса за кураторски проект за националното участие на България във Венецианското биенале за изкуство от 11 май до 24 ноември тази година. Това стана, след като най-после беше утвърден Статут за националното участие на България, чиято цел е да бъде установена трайна практика на участие на страната ни в престижното международно изложение. 58-о издание на Венецианското биенале за изкуство е с тема „May you live in interesting times“ („Да живееш в интересни времена“) с куратор Ралф Ругоф.

 

Утвърдиха Статут за национално участие във Венецианското биенале за изкуство

 

 
още от Новини

още от АРТ