СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Музеят на киното в Лос Анджелис отваря на 14 декември
 Facebook

Музеят на киното в Лос Анджелис отваря на 14 декември11.02.2020 / 09:30 - CityBuild.bg

Предстоящото откриване анонсира по време на 92-та церемония по връчването на Оскарите актьорът и режисьор Том Ханкс.

 

Учудващо е, че в Лос Анджелис - мегаполисът на киноиндустрията, липсва място, посветено на изкуството за създаване на филми, и където киномани от всички възрасти и от цял ​​свят да видят как са се правили и как ще се правят филми. Лос Анджелис е и в известен смисъл си остава столица на филмовото производство. Затова е естествено да отвори врати музей, за да бъде съживено наследството на киното. Както каза по време на церемонията по награждаването на 9 февруари Том Ханкс, в града има selfie музей, но не и музей на киното. Зад създаването му стои американската Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), която присъжда наградите "Оскар". Редица холивудски знаменитости, сред които самият Том Ханкс (двукратен носител на Оскар), Анет Бенинг и Лора Дърн (която сега получи Оскар за поддържаща женска роля в „Брачна история"), са тясно свързани с осъществяването на проекта. Те са организирали кампании за събиране на средства и осигуряване на подкрепа в целия свят.

 

 

Музеят е проектиран от известния италианския архитект Ренцо Пиано (Renzo Piano Building Workshop), спечелил наградата за архитектура Притцкер през 1998 година, смятана за еквивалент на Нобеловите отличия (или Оскарите). 

 

 

Проектът запазва и вдъхва нов живот на бивш универсален магазин от 1939 г. на кръстовището на булевард „Уилшър" и „Авеню Феърфакс".

 

 

Пристройките към старата сграда, които датират от 1946 година, са премахнати, и на тяхно място се изгражда стъклено-бетонна сфера, донякъде вдъхновена от дирижабъла от филма на режисьора Сесил Б. ДеМил във филма Madam Satan през 1930 година.

 

 

Новата структура, свързана с мост с основната сграда, е форма, която сякаш се издига от земята във вечното, въображаемо пътешествие през пространството и времето. От сферата, която някои наричат „Звездата на смъртта" от „Междузвездни войни", ще се открива гледка към Холивудските хълмове.

 

 

 

 

Освен постоянните и временни изложби и колекциите, музеят ще бъде глобален филмов център, едновременно образователен и забавен. Той ще включва два киносалона, авангардни пространства, студио за активно образование, ресторанти и търговска зона.

 

 

В Academy Museum of Motion Pictures ще се проследява историята на киното, ще бъдат показани декори и технологии, документи, снимки, книги, плакати, реквизит, костюми, техническо оборудване, филми и други. Програмата ще включва интерактивни инсталации, образователни дейности и специални събития.

 

 

Колекциите от свързани с филмите предмети предлагат например главата на извънземното в „Пришълецът", „рубинените пантофки" на Джуди Гарланд в "Магьосникът от Оз", обувките за степ на Шърли Темпъл, използвани по време на снимките на „Малкият полковник", пишещата машина, използвана от Джоузеф Стефано за написването на сценария на "Психо" на Алфред Хичкок, както и много други.

 

Главата на извънземното в Alien (Пришълецът, 1979)

 

„Рубинените пантофки", носени от Джуди Гарланд в "Магьосникът от Оз" (1939)

 

Обувките за степ на Шърли Темпъл, използвани по време на снимките на The Little Colonel (1935)

 

Пишещата машина, използвана от Джоузеф Стефано за написването на сценария на "Психо" на Алфред Хичкок (1960)

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от АРТ

още от Избрано

още от Любопитно