СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Музеят на пещерното дело в Чепеларе очаква туристи обновен
 Facebook

Музеят на пещерното дело в Чепеларе очаква туристи обновен14.10.2019 / 12:27 - CityBuild.bg

Той е с изцяло нов дизайн на всички помещения в сградата и ново оборудване.

 

Единственият по рода си музей на пещерите и пещерното дело в Югоизточна Европа отваря врати след пълно преобразяване. 39 години след построяването си, Музеят на родопския карст в Чепеларе е ремонтиран с над 1.1 млн. лв., осигурени чрез програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България.

 

Музеят на родопския карст притежава богата експозиция минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувания. В отдела по пещерна палеонтология са показани какви животни са обитавали пещерите. С нов дизайн и оборудване са всички помещения. Атрактивна е новата декорация, имитираща карстова пещера с отливки. Посетителите могат да видят част от долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа, както и възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка.

 

 

Музейните експонати са разположени и аранжирани върху стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини.

 

 

Пространството в централната зона е преустроено в мултимедийна зала. Положени са също нови настилки, стенни облицовки и тавани. В стените са вградени ниши за излагане на експонати. Обособено е помещение за сувенири. Подменени са ВиК, електрическата и отоплително-вентилационните инсталации. Изградени са нови озвучителна и пожароизвестителна инсталации.

 

 

По проекта е доставен уред за холограмни изображения и модулна сцена с прожектори и озвучителна система. Сцената е разположена на пл. „Олимпийски", в центъра на Чепеларе, и ще служи за изнасяне на беседи и провеждане на различни мероприятия на открито.

 

Извършена е и  реконструкция и благоустрояване на пространството около Паметника на загиналите във войните чепеларци. Оформена е паркова среда с алеи и стъпала. Изградено е алейно осветление и скрити в терена ефектни осветителни тела. Изграден е и амфитеатър за беседи на открито с места за сядане на посетители. Монтирано е оборудване за светлинно-звуков спектакъл „Звук и светлина - паметта на Чепеларе". Представлението акцентира върху величието на историята, на важните моменти от битките при освобождението на Родопите, както и върху развитието на Чепеларе през годините и до днес.

 

 

Разработена е уеб платформа за работа в мрежа на общността. Основна цел е създаването, развитието и популяризирането на портал за палеонтологичната идентичност на трансграничната зона, в който любители и професионални палеонтолози могат да контактуват и да си сътрудничат в ученето, науката и т.н.  Изработено е смартфон приложение, достъпно за всички потребители със смартфони. На базата на QR кодове e представена информация за туристически обекти с културна и природна стойност. Разработена е открита база данни за културни палеонтологични активи на Чепеларе и Просочани, Гърция.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно