СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Музей за съвременно изкуство ще бъде създаден под съборения мавзолей
 Facebook

Музей за съвременно изкуство ще бъде създаден под съборения мавзолей08.02.2018 / 14:25 - CityBuild.bg

Това реши днес Столичният общински съвет. На площадката отгоре ще се появи Бронзовата къща.

 

Предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект за пространството - под и над земята, като част от Градската градина. На площадката над подземията ще се появи Бронзовата къща, която пристига от Австрия в края на февруари.

 

 

Подземията стават филиал на Софийската градска художествена галерия. На първото ниво под земята се е намирала стаята за разкрасяване на тялото на балсамирания Георги Димитров. Именно там ще се разположи музеят, а на долните нива ще е хранилището. Идеята е бункерната атмосфера да се запази. За строително-монтажни работи ще са необходими до 100 000 лева с ДДС, за да може площадката на мястото на мавзолея да бъде приведена в готовност за изпълнението на проекти.

 

"Търси се цялостно решение, което да доведе до подобряване на градската среда и в контекста на конкурса за Зона 3, чиято процедура започна още през 2013 г. / проектите за зоната не бяха одобрени - бел. ред./. Това е зона, която обхваща цялата градина, площадното пространство пред Царския дворец и съседни територии. В контекста на този конкурс много сериозен проблем се оказа подземното пространство под бившия мавзолей, което никак не е малко като площ", каза зам.-кмета Тодор Чобанов.

 

Припомняме, че на първо място в конкурса за тази зона беше класирано предложението на фирма „Никонсулт" ЕООД, който предвиждаше да бъде изграден тунел за автомобили под площад „Александър I", както и два паркинга - за нуждите на парламента с 309 паркоместа, и обществен за 120 автомобила в пространството пред Двореца.

 

 

Според Чобанов създаването на Музей за съвременно изкуство е най-добрата съдба на този обект с оглед на това, че от едната му страна се намира Националната художествена галерия, а от другата - Софийска градска художествена галерия. "Смятаме, че по този начин по естествен път в идеалния център на София се е оформил музеен квартал", подчерта Чобанов.

 

Решението вече е съгласувано с Министерството на културата. На този етап все още не е ясна стойността на проекта.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано