СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Наближава Фестивал „Реките на София”
 Facebook

Наближава Фестивал „Реките на София”23.09.2020 / 09:30 - CityBuild.bg

Той ще покаже, че е нужно малко, за да станат те място за култура, спорт и отдих.

 

 

Реките на София - изолирани, бетонирани и пусти. Минаваме покрай тях и откровено ни става тъжно. И вероятно всеки втори, застанал над канала на булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Сливница", се е питал - защо София няма чисти, уредени и нормални централни реки. А може би на софийските "канали" им трябва малко, за да ги почувстваме като паркове и реки?" С тези въпроси започва дългосрочната инициатива „Реките на София" на фондацията "Колективът", която цели да променя нагласите към софийските реки и постепенно да ги превръща в пресечна точка на култура, спорт и място за отдих чрез малки и реализуеми намеси.

 

Досега София има редица нереализирани проекти за реките. Един от по-значимите беше в рамките на конкурса за Зона 1 от централната градска част - пространството пред стадион „Васил Левски" и около Перловската река в отсечката от Орлов мост до ул. „Граф Игнатиев". Спечелилият проект на „Стефан Добрев архитектура и дизайн" така и не стигна до реализация.

 

Вместо да седим и чакаме някой от проектите да се превърне в реалност, можем да започнем с малки стъпки да променяме нагласите си, да се грижим за тях и да използваме реките като градско пространство за среща с хора и природата", казват организаторите. На 26 и 27 септември (събота и неделя) е първата стъпка в тази посока - Фестивал „Реките на София", който цели да покаже как могат да живеят нашите реки, за да започне плавната промяна - на нагласата ни към "канала".

 

 

По време на фестивала по устието на реките Перловска и Владайска ще започне и по-задълбочената дискусия за бъдещето на софийските реки, като хората ще бъдат попитани за какво биха ги използвали. А през ноември инициативата продължава с работилница „Реките на София", която ще включва презентации на данни и анализи. Събитието цели да работи с всички експерти, които знаят, могат и искат да търсят заедно трайни решения за подобряване състоянието на реките на София и превръщането им в паркове.

За повече детайли относно програмата, локациите и активностите на отделните участници във Фестивал „Реките на София" следете страницата на инициативата Реките на София и в официалното събитие във Facebook.

 

 

Зад  инициативата стоят някои от най-активните и отговорни към града организации, бизнеси и отделни граждани. Партньори и участници в програмата на фестивала до момента са градската комуникационна агенция Imp-Act, фондация Credo Bonum, Спортен клуб Begach, Be Duende, квАРТал, Botanic Lab, Битака, #soСофия, Subcultura, Кинематограф и други. Първото събитие се случва със силната подкрепа на Fashion Days, VIVACOM, Absolut, Peri Bulgaria, Загорка, Ариана, Крадецът на Ябълки, Пространство за изкуство и споделена работа КО-ОП, Българо Американска кредитна банка, Taste Farm, Trastena Wines и логистика, предоставена от Spark. Организаторите имат институционалната подкрепа на Столична община - Направление „Архитектура и градоустройство", Дирекция „Сигурност", Дирекция „Околна среда", ОП Софпроект.

 

Колективът е фондация, чиято цел е да обединява експерти, институции и общественост в проекти, свързани с тактически намеси в градската среда, които да засилват пулса на културния и социален живот в града.

 

Imp-Act e специализирана комуникационна и консултантска агенция, която обединява опита, енергията и вдъхновението на експерти с дългогодишен опит в корпоративните и публични комуникации и редица собствени проекти, които работят за градско развитие.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано