СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Наближава международният архитектурен форум Share SOFIA
 Facebook

Наближава международният архитектурен форум Share SOFIA



04.06.2018 / 09:30 - CityBuild.bg

В рамките на форума ще бъдат връчени и първите БЪЛГАРСКИ АРХИТЕКТУРНИ НАГРАДИ.

 

Share СОФИЯ 2018 ще събере водещи архитекти от световни архитектурни бюра. Лекциите ще бъдат фокусирани към настоящето и бъдещето, иновациите в архитектурата и инженерството, изследванията на нови материали и технологии за проектиране на интелигентна и устойчива среда.

 

За събитието на 7 юни пристигат архитекти и инженери от 16 държави (Италия, Турция, Великобритания, Румъния, Иран, Полша, Холандия, Франция, Украйна, Белгия, Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна Гора и България), които ще представят върховите постижения в архитектурата чрез своите най-нови проекти с международно признание. Председател на SHARE Sofia 2018 е председателят на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов.

 

Тази година SHARE дава възможност на участниците да се срещнат с някои от най-награждаваните в световен мащаб архитекти: арх. Йън Ричи - основател на Ian Ritchie Architects - Великобритания; арх. Юрон Шипър, партньор в Orange Architects - Холандия; арх. Кшищов Инграден, президент в Ingarden & Ewy Architects - Полша; арх. Керем Язган, партньор в Yazgan Design Architecture - Турция; сър Филип Самин, основател и партньор в Samyn and Partners - Белгия; арх. Анук Леджендре, партньор в X-TU Architects - Франция; Колин Боул, дизайнер на осветителни тела, Великобритания. Лектор ще бъде и световно известният арх. Соу Фуджимото.

 

Събитието във фейсбук.

 

 

По време на SHARE Sofia 2018 ще бъдат представени и 16-те номинирани проекта от първото издание на Български архитектурни награди. В конкурса участваха 41 проекта, осъществени през първите 10 години от членството на България в ЕС. До втория тур достигнаха 16 проекта, селектирани от международен архитектурен борд. Журито оценява естетиката и техническите характеристики на проектите, но и значимостта им за социалния, културния и икономически живот на България.

 

Международното жури, съставено от водещи имена в световната архитектура, ще определи големия победител и 4 специални награди. Церемонията по връчването им ще е също на 7 юни, но от 20.00 часа на ул. „Ген. Гурко" 2 (Телефонната палата) в София.

 

 

Членове на международното жури са:

 

Арх. Йън Ричи (председател). Йън Ричи е архитект от Великобритания, поет, артист,  автор на книги, преподавател. Той е кавалер на Ордена на Британската империя, почетен член на Кралския съюз на архитектите в Шотландия и на Американския съюз на архитектите, говорител на Академията на изкуствата в Берлин, първият чуждестранен архитект, отличен със сребърен медал за иновации от Френската академия на архитектурата. Носител е на повече от 70 британски и международни награди за архитектура.

 

Сър Филип Самин е белгийски архитект, доктор по приложни науки, член на Кралската академия за наука, изкуство и литература, рицар на Негово Превъзходителство Крал Албер ІІ, носител на ордена Леополд, член на финансовата и консултантска комисия към SECO, Белгия. Автор е на открития, които дават тласък на научното развитие и на концепцията за архитектурните структури. Заедно с екипа му са носители на много престижни международни награди.

 

Арх. Карем Язган (Турция) е доктор на науките, преподавател, създател на идеята за „дизайн на дизайнерския процес". Носител е на много национални и международни награди а архитектура.

 

Арх. Паоло Бреша (Италия ) и колегата му Томасо Принчипи са създатели на проектантска мрежа между Милано, Лондон и Мумбай, чиято работа се основава на интеграцията изкуство-природа и взаимодействието човек-природа. Носители са на множество награди в Европа, САЩ и Италия.

 

Арх. Шербан Циганаш (Румъния) е президент на Ордена на архитектите в Румъния и генерален секретар на Международния съюз на архитектите (UIA). Носител е на много румънски и международни награди. Преподавател в Университета по архитектура и урбанизъм "Йон Минку" в Букурещ и във Факултета по архитектура и урбанизъм в Техническия университет в Клуж-Напока.

 

Сред спонсорите на церемонията за връчването на първите Български архитектурни награди е фирма "Алу Кьониг Щал".

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано

още от АРТ