СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Наградиха проектите в е-конкурса "Устойчива архитектура в България"
 Facebook

Наградиха проектите в е-конкурса "Устойчива архитектура в България"18.11.2013 / 10:28 - citybuild.bg

Това са склад в Пивоварна Загорка, сграда 1 на Търговски Център Европа и арт проектът на Камен Петров и Деница Батева за междублоково пространство в София.

 

Електронният формат на конкурса "Устойчива архитектура в България - 2020-7" цели използването на „зелен" подход и свеждането до минимум на въглеродния отпечатък при провеждането му. Четвъртото поред издание е в три категории. „Журирането в конкурса беше трудно, защото бяхме изненадани с много проекти с добро качество и интересни идеи", каза организаторът на конкурса арх. Николай Гълъбов - заместник-председател на КАБ и председател на Комисията по международна дейност и евроинтеграция на Камарата. 

 

В категория „Реализация за устойчива среда" първата награда спечели новият склад за готова продукция в Пивоварна Загорка (прочетете тук), сертифициран по метода за оценяване на екологичните показатели на сгради - BREEAM. В проектантския екип е и арх. Гълъбов. 

 

От името на „Загорка" благодариха за оценката на специалистите и заявиха, че това е само една от стъпките в цялостната им програма за устойчиво развитие.  

 

*Категорията е за реализирани проекти в периода 1969-2013 година. Сградите не трябваше да са участвали в предишни издания на конкурса. Категорията беше отворена за възложителите/инвеститорите (частни и обществени), както и за авторите на проектите. Журито оценяваше сградите за най-ефектно и устойчиво формиране на средата с най-голям ефект за обществото. Високо е оценено използването на иновативни строителни материали, системи и детайли, щадящи природата и намаляващи въглеродния отпечатък на сградата". 

 

В категория „Концепция за устойчива среда" имаше само един проект. Това е Сграда 1 на Търговски Център Европа. Миналата година Сграда 15 на центъра спечели в категорията „Реализации" в конкурса.

 

„Сграда 1 е продължение на съществуващия комплекс, като основната идея е да бъде по-добра от предишната. Надяваме се реализацията й да докаже това и да даде финала на един дългогодишен проектантски труд", казаха от Търговски Център Европа.

 

*Категорията „Концепции" цели да стимулира мислене в насока за изграждане на устойчива и хармонична среда на обитаване. Тази категория е за конкретни идеи, разработки, концепции и проекти, които ефективно биха направили средата, в която живеем, по-привлекателна, природосъобразна, удобна и здравословна или с една дума - устойчива. 

 

В категория „Култура" се проведе и конкурсът „Изкуство в междублоковите пространства на панелните комплекси в София". Първо място спечели проектът на Камен Петров и Деница Батева - Culture Ladder. Те получават парична награда от 900 лв.  

 

„Трогнати сме от наградата", казаха Камен и Деница. „Нашата идея тръгна от разбирането, че голямата промяна трябва да дойде от малките неща".

 

 

Проектът ще бъде реализиран следващата година.  

 

Второ място и 500 лв. получи проектът Цветокомбинат на Стамена Славова и екип, а трето място и 300 лв. - проектът на Ирина Аргирова и Камелия Владимирова. Връчени бяха и дипломи на всички участници, чиито проекти са се класирали от I до VI място.

 

Специална грамота в категория „Култура" учениците от 5-ти и 4-ти клас от 38-мо и от 119-то училище дадоха на проекта на Иван Атанасов.  

 

 

 

*Конкурсът в категория "Култура" се стреми да съдейства за избирането на София за Европейска столица на културата 2019 г. и е с подкрепата на Столична община. Заданието изискваше разработката на идейни проекти за временни, няколкомесечни произведения на изкуството, разположени в междублоковите пространства в „Дружба" 2, „Младост" 3, „Гоце Делчев", „Хаджи Димитър" и „Надежда" 2. 

 

Всички постъпили 28 проектни предложения в конкурса в категория „Култура" може да разгледате в Дома на архитекта.

 

 

Проектите са достъпни за разглеждане и онлайн тук

 

Според арх. Димитрина Попова, член на РК София-град и автор на много от параметрите на заданието, на подготовката и организацията му, от всички 28 проекта на около 60 участника има интересни резултати.

 

Председателят на КАБ арх. Владимир Дамянов и Светлана Ломева - директор на Асоциация за развитие на София

 

Арх. Дамянов заяви, че панелните блокове не са отминала епоха, а тази, която сега идва. „Чака ни поне едно десетилетие на обновяване, каза той. А вие, младите хора, подготвяте почвата за един друг старт в панелните комплекси. Арт инсталациите са само началото, сигналната лампа, която запалвате, за да върнете хората към тази среда. Панелните сгради имат поне още 50 години на конструктивен живот и във ваши ръце е да ги направите удобни, приятни, интересни и красиви", каза арх. Дамянов.

 

Директорът на Асоциация за развитие на София Светлана Ломева каза, че за да спечели София надпреварата за Европейска столица на културата 2019-та година, се изискват именно такива проекти, които да стигат до гражданите.

 

*Някои от отличените проекти от тазгодишния е-конкурс ще представят България в Европейския архитектурен конкурс „Мис Ван дер Рое", както и в други европейски конкурси, утвърдени от Архитектурния съвет на Европа. 

 

Един от спонсорите на конкурса - Ytong, представи свои продукти.

 

Снимки: citybuild.bg

 

 
още от София

още от АРТ

още от Избрано

още от Новини