СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Наградиха проектите в първото издание на конкурса Арх Инова
 Facebook

Наградиха проектите в първото издание на конкурса Арх Инова03.10.2014 / 18:03 - citybuild.bg

Спечелилите проекти с тема "Ваканционни селища и хотели" бяха отличени вчера вечерта на церемония в сградата на САБ в столицата.

 

 

АРХ ИНОВА е интересен с няколко неща. За пръв път медии в областта на архитектурата и строителството решихме да работим заедно в посока на нещо интересно, вдъхновяващо и некомерсиално, какъвто е този архитектурен конкурс. Изключително сме радостни, че още с първото му издание, чиято тема е „Ваканционни селища и хотели", постъпиха 29 проекта, от които 26 бяха журирани", каза издателят на Citybuild.bg Виляна Колчева.

 

 

Две приятелски медии се събрахме и решихме да организираме този конкурс като архитектурни награди Арх Инова, който да е некомерсиален - без възнаграждение, да излъчва качествената архитектура и хубавите проекти на архитектите - с основни четири критерия, които няма да бъдат променени и в следващите издания на конкурса", каза Дияна Кинова - списание "Още за къщата" и The Building.

 

Критериите са иновативност на идеите и технологичните решения, устойчивост на архитектурата и вписване в околната среда, функционалност на сградите и естетика. „Нашата идея е този конкурс да стане традиционен и всяка година да бъде с различна тема, а ние като медии ще се стараем да популяризираме добрите идеи на архитектите сред инвеститори, граждани и обществото", каза още Кинова.

 

 

Беше доста трудно за нас да изберем победителите, защото темата беше "Ваканционни селища и хотели", а в последните години това е тематика, която се разви много стихийно и са малко примерите, които можем да отличим като добри. Може би някъде изоставаме, може би някъде избързваме и преекспонираме някои от решенията. Затова от подадените проекти успяхме да отличим само три или четири проекта, които да са в една и съща степен на професионализъм, да имат иновации и да бъдат представени в пълнота", каза председателят на журито арх. Пламен Братков.

 

 

Всеки един от отличените проекти има много интересна мотивация и посока на развитие, но не успя да убеди журито комплексно", каза Братков. Поради тези причини журито (арх. Леонид Покрасс, арх. Ваня Мянкова, арх. Светослав Станиславов, арх. Николай Гълъбов, арх. Веселин Серкеджиев и Благой Рагин), не присъди първа награда.    

 

Първото второ място в конкурса - грамота и приз АРХ ИНОВА, получи „Абстракта" ООД за КУРОРТНО ЕКО СЕЛИЩЕ ХАРМОНИЯ до Смолян.

 

 

Арх. Братков: „Проектът е до голяма степен иновативен, търси отношението към терена, към планината. Сградата не е толкова сама за себе си, а e по-скоро съподчинена на планината, но като цяло проектът има доста категорична третировка в терена. Не винаги максимумът води до най-добрия резултат, т.е. от нещо добро, повторено многократно, сме в състояние да загубим чара на мястото. Ако липсваха пет-шест елемента при терасирането, щяхме да получим по-впечатляващ и по-приятелски настроен към планината резултат."   

 

Наградата беше връчена от председателя на САБ арх. Георги БакаловСъюзът на архитектите е винаги отворен за такива събития. Искам да поздравя нашите приятели за енергията и усилието, понеже не всички архитекти са добри мениджъри, а тук става дума и за мениджърски усилия. Иновациите са изключително важни, особено в условията на криза, защото когато излезем от нея, трябва да имаме готови решения, за да влязат големите средства за реализация", каза арх. Бакалов.  

 

„Абстракта" ООД: „Благодаря на журито за високата оценка, както и на организаторите. Желая им успех, защото некомерсиалните конкурси са тази плоскост, на която наистина се раждат добри идеи, чисто изкуство и чиста архитектура. Благодаря и на любимото ми студио „Абстракта", че никога не предаде мечтата, заради която станахме архитекти.

 

Второто второ място - грамота и приз АРХ ИНОВА, получи проектът на Даймънд Шмит Архитекти, Торонто, Канада, за ВАКАНЦИОННО СЕЛИЩЕ ОБЗОР.

 

 

Арх. Братков: „Оценяваме доброто качество, професионализма, пропорциите и проследяването на детайла, но това, което ни притесни, беше височината на хотела на брега на морето. Наистина малко архитекти успяват да се преборят и да наложат мнение за това кое е правилно за мястото. Тук имаме чуждестранен инвеститор, който иска и търси максимума на заданието. Иначе проектът има много добри решения и отваряне към гледката, с изключение на това, че не това е правилната тенденция, която трябва да се насърчава, и това ни спря да изберем проекта за първо място.

 

 

Наградата от името на Даймънд Шмит Архитекти прие Дияна Кинова, която прочете и писмо от д-р арх. Красимир Василев, който е в Торонто и не можа да присъства на церемонията: Проектът е интересно предизвикателство - както в творчески план, така и като бизнес отношения. Това е имот на българското крайбрежие, изграждан от български строители, възложен от Великобритания, изискващ високи стандарти в проектирането и строителството, правен от престижна канадска архитектурна фирма и проектантски колектив, в който почти всеки има различен майчин език и който в процеса на работа научи доста български думи и много за България. Наред с многото fun по време на проектирането и строителството, успяхме да постигнем високо качество на комплекса, вписващ се хармонично в контекста на българското Черноморие. Надявам се да успеем да завършим изграждането на целия комплекс, чиято втора фаза на строителство започна през 2011 година и завършването на която зависи да голяма степен от бизнес средата в България. Успех на следващите издания на конкурса и успех на всички колеги."  


Трета награда - грамота и приз АРХ ИНОВА, получи проектът на „Арт Ню Вижън" ООД - ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС HAUS HUSEN - Дортмунд, Германия. 

 

 

 

Наградата връчи председателят на журито арх. Пламен Братков: „Проектът е с много добра пропорция и добри решения, но ни липсваше контекста и разказа как се е стигнало до това. Ние не оценяваме проекта сам за себе си, а защо се случва, каква е била мотивацията, какъв е бил процесът, от какво се трансформира, защото това е реконструкция.

 

„Арт Ню Вижън" ООД: „За нас този проект беше много важен с това, че бяхме забелязани в чужбина, успяхме да проектираме и извън България и сме много щастливи. Благодарим на организаторите, на журито и на екипа. Това, че обектът е на 2000 километра от София, е трудност, но се надяваме да се справим и да реализираме проекта успешно докрай."    

 

По време на церемонията бяха дадени и две специални награди. Едната е за арх. Маргарита Колева за РОДОПСКО ВИЛНО СЕЛИЩЕ

 

 

Арх. Братков: „Това е дипломен проект, който в цялост показва един дълъг път, който е много добре разказан, добре изведен. Има анализ, има резултат, има естетика, концепция, новост. Проектът покриваше голяма част от критериите на журито, но до голяма степен е теоретичен - при реална работа с инвеститори и реален процес на строителство може и да не издържи „битката".

 

Проектът получи наградата на златния спонсор на конкурса - фирма РЕХАУ. Владимир Войнов, управител: „Тази специална награда е за много добро представяне и за добра идея на проект в България. Радвам се, че има и проект у нас, който отговаря на всички модерни стандарти и изисквания."    

 

Арх. Маргарита Колева:Аз съм поласкана от тази награда и благодаря на журито, на организаторите и на спонсора. Много съм щастлива, благодаря ви."

 

Другата специална награда беше връчена на арх. Славей Гълъбов (АБ „САРХ") за ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС, ваканционно селище със СПА и уелнес център в Девин.

 

 

Арх. Братков: „Това, което много ни впечатли и смятам, че се е получило много добре в целия проект, е контактът на сградите с терена и вписването в целия контекст. Другото, което ни зарадва, е отношението към водата - тя не е във форми и цветове, различни от характера на селището, а е част от цялата среда. Естетически обаче според нас има неща, които не мога да кажа, че са безкрайно характерни за стилистиката на родопската къща. Отдавам го по-скоро на творческо виждане и решение. Иначе контактът терен-къща-планина, преливането на зеленина, отношението към настилка, комуникация, са проследени много добре, има завършен продукт."    

 

Наградата се дава от Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация (БХРА). Благой Рагин, председател: „От името на туристическия бизнес искам да кажа едно голямо благодаря на цялата ваша гилдия. В момента на гости е заместник-председателят на ЮНЕСКО, който със 70 човека делегация обикаля нашите курорти и в срещата си с него със свито сърце го попитах: „Какво ще кажете?". А той отговори: „Г-н Рагин, вашите архитекти, вашите инвеститори и строители са направили не хотели, а истински дворци", за което искрено ви благодарим. Наистина, сега е криза, но да се надяваме, че след нея ще дойде слънце, и нови и нови успехи." 

 

Арх. Славей Гълъбов:Благодаря за вниманието и оценките. Впечатлен съм. Благодаря още веднъж." 

 

Тук е мястото да благодарим на фирмите, които ни подкрепиха в инициативата - на златния ни спонсор фирма РЕХАУ, на бижутерите в строителството - фирма МАРИСАН, на ДЕНИ СТОУН и SKV. Благодарим и на фирма ВИ ДЖИ ЕФ, която, освен подкрепата, която ни оказа, беше и домакин на журирането, което беше много приятно. Специални благодарности и на партньорите ни от Камарата на архитектите и Съюзът на архитектите, както и на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация", каза Виляна Колчева.

 

 

След церемонията гостите разгледаха изложбата с участвалите проекти и разговаряха неформално по време на коктейла.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всичко за конкурса може да прочетете на специално създадената за целта платформа www.archinova.bg

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано

още от АРТ