СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Три наложени на архитекти наказания са потвърдени от ВАС
 Facebook

Три наложени на архитекти наказания са потвърдени от ВАС09.03.2019 / 15:21 - CityBuild.bg

Това беше отчетено на извънредно Общо събрание на Камарата на архитектите в България. /обновена/

 

Днес в Интер Експо Център в София в рамките на АРХИТЕКТУРНО-СТРОИТЕЛНА СЕДМИЦА на 18-о извънредно Общото събрание на Камарата на архитектите в България ще бъдат избрани председател и членове на Комисията по дисциплинарно производство /КДП/ с мандат от три години.

 

Комисията е разгледала над 30 казуса в над 30 заседания. Образувани са дисциплинарни производства по 8 казуса, прекратени са 2 по взаимно съгласие и така решенията за наказания на архитекти са 6. Това е исторически мандат в работата на Комисията, каза нейният председател в момента ланд. арх. Александър Недев, защото за разлика от предходни периоди, в които повечето наказания са отменени от съда, в момента има 3 потвърдени наказания от ВАС - свързани основно с нарушаване на авторското право. Заедно с казуса за преустройство на част от сградата на Родопския драматичен театър в Смолян от миналия мандат, има две потвърдени от съда решения от последния - във връзка с преустройството на НДК и за надстрояването на хотел „Маринела" в столицата.

 

По отношение преустройството в част от сградата на Родопски драматичен театър в Смолян, през 2015г. ВАС потвърди наложеното от КАБ дисциплинарно наказание „Лишаване от пълна проектантска правоспособност за срок от 1 година", защото архитектът не е уведомил предварително авторите на първоначалния проект на сградата. Съгласно действащото законодателство въз основа единствено на идейна архитектурна концепция не може да се издаде разрешение за строеж и удостоверение за въвеждането му в експлоатация. Сградата на Родопския драматичен театър е построена по проект на проф. арх. Стефан Попов (1936-2018).

 

 

Миналата година ВАС потвърди и наказанието „Лишаване от проектантска правоспособност за срок от 1 година" на главния проектант на идеен проект за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК с оглед изискванията на българското председателство на Съвета на ЕС. Установено е, че архитектът не е уведомил писмено носителя на авторското право на проекта „основна сграда на НДК", преди да сключи договор за обществена поръчка. Архитектурният проект на основната сграда е на колектив с ръководител арх. Александър Баров (1931-1999).

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Припомняме, че тази година ВАС потвърди и наказанието на архитекта, проектирал надстрояването на хотел "Маринела". Той беше наказан от КАБ с глоби от общо 2200 лева и го лиши от пълна проектантска правоспособност за 1 година. Причината са нарушения от страна на архитекта при изготвяне на проектната документация за двуетажно надстрояване на нискоетажното тяло за казино на хотел „Маринела" в кв. „Лозенец" в София.     Арх. Димитров не е регистрирал договора за проектиране на обекта и не е уведомил носителя на авторски права за хотелския комплекс - наследника на автора арх. д-р Кишо Курокава. Промените в проекта нарушават същността на чуждото произведение, освен това то е преработено с търговска цел, което е нарушение на имущественото авторско право.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Зaĸoнът зa ycтpoйcтвo нa тepитopиятa (ЗУT) имa сериозни пpoблeми и тe дa бъдaт paзpeшeни чpeз cъздaвaнe нa нoвo зaĸoнoдaтeлcтвo. Toвa зaяви пpeдceдaтeлят нa KАБ apx. Бopиcлaв Игнaтoв. Πъpвaтa cтъпĸa e зaдaниe зa oбявявaнe нa oбщecтвeнa пopъчĸa зa изpaбoтвaнeтo нa нoвия дoĸyмeнт.

 

Oбщoтo cъбpaниe на КАБ пpиe промени Meтoдиĸaтa зa oпpeдeлянe paзмepa нa възнaгpaждeниятa зa пpeдocтaвянe нa пpoeĸтaнтcĸи ycлyги в ycтpoйcтвeнoтo плaниpaнe и в инвecтициoннoтo пpoeĸтиpaнe. Те сa cвъpзaни c пpилoжeния, ĸoитo peглaмeнтиpaт мeтoди зa изчиcлявaнe ceбecтoйнocттa нa пpoeĸтaнтcĸитe ycлyги. Cпopeд нoвитe пpaвилa пpилoжeниятa вeчe щe ce пpиeмaт, измeнят и дoпълвaт cлeд peшeниe нa Oбщoтo cъбpaниe, a нe ĸaĸтo дoceгa - oт Упpaвитeлния cъвeт нa KAБ. Πpeдвидeнa e възмoжнocттa УC нa KAБ peдoвнo дa aĸтyaлизиpa cтoйнocттa нa CMP зa oтдeлнитe ĸaтeгopии cгpaди. Toвa щe пoзвoли, в cлyчaитe ĸoгaтo пpoeĸтaнтcĸия xoнopap ce изчиcлявa ĸaтo пpoцeнт oт ceбecтoйнocттa нa CMP, тoй дa бъдe aдeĸвaтeн нa cъвpeмeннитe ycлoвия зa пpeдocтaвянe нa пpoeĸтaнтcĸи ycлyги.

 

Apx. Pyмeн Йoтoв беше избран за нoв пpeдceдaтeл нa Koмиcиятa пo диcциплинapнo пpoизвoдcтвo.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано