СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Направиха първа копка на комплекс ”Софи Център” в жк „Сердика“ в София
 Facebook

Направиха първа копка на комплекс ”Софи Център” в жк „Сердика“ в София23.06.2021 / 09:30 - CityBuild.bg

Той ще се намира на ул. „Охридско езеро“ 5.

 

 

Вчера се проведе първа копка на „Софи център" - голям инвестиционен проект, който ще се реализира върху постиндустриална територия в района. Комплексът ще бъде изграден на 3 етапа и ще включва жилищни сгради и към тях ще има обекти с обществено-обслужваща функция.

 

 

Затвореният жилищен комплекс при завършени три етапа ще има общо 520 апартамента.

 

 

Комплексът ще бъде изграден на три етапа, като първият ще бъде терасовидна Г-образна жилищна структура с четири входа и 129 апартамента, която от четири етажа се извисява стъпаловидно до десет. Изложението е основно юг, югоизток и югозапад. Обхваща парцел 3 788 кв.м в югозападната част на комплекса. Разположен е към бул."Академик Иван Евстатиев Гешов" и на две улици - „Охридско езеро" и „Сини вир". Свободни за парк  и общи пространства са 2 264 кв. м.

 

 

Предвижда се зидария от многокамерни керамични блокове "ПОРОТЕРМ" на фирма „Винербергер". Дебелината е 38 см на ограждащите стени на фасадата (със съответната топлоизолация от минерална вата), 25 см на разделителните стени (между апартаментите и ателиетата) и 12 см за вътрешните преградни стени. Фасадата на първата жилищна структура ще е монтажна (еталбонд и HPL). Ще има и цветна мазилка „БАУМИТ".

 

 

Парковата част е разработена така, че над 40 % или 1 522 кв.м от площта на парцела да се предвиди за озеленяване. То е разположено на терена хоризонтално и вертикално. За дървета са предвидени 25% или 381 кв.м (от юг и запад). Другата част от озеленяването е разработена за затревяване, храсти и цветен партер. Ще има огради, перголи с цветя, фрагменти и детайли за художествени настилки, тротоари, кашпи, клоцове, тераси и други.

 

 

Новият комплекс „СОФИ ЦЕНТЪР" е обект на едноименна фирма. Главен изпълнител е строителна фирма "Респектбилд". Българо-американска кредитна банка (БАКБ) ще финансира цялостно проекта. Авторите на архитектурния проект са арх. Явор Вулов и арх. Пламен Вълков ("Билдом Проджект Мениджмънт" ООД).

 

 

 
още от Новини

още от София