СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Напредъкът за внедряване на еврокодовете на Балканите беше обсъден на семинар
 Facebook

Напредъкът за внедряване на еврокодовете на Балканите беше обсъден на семинар15.10.2018 / 17:24 - CityBuild.bg

Той се проведе на 10-11 октомври в Тирана.

 

Семинарът беше организиран от Съвместния изследователски център на Европейската комисия (JRC) заедно с Генералната дирекция по стандартизация на Албания, Центъра за управление CEN/CENELЕC и Техническия комитет CEN/ТС 250. По време на семинара беше направено заключението, че повечето страни извън ЕС в региона използват Еврокодовете като първични стандарти. Макар че повечето национални органи по стандартизация съобщиха, че са въвели Еврокодовете, те се използват успоредно със съществуващите национални норми за проектиране, тъй като никоя от балканските страни извън ЕС не е въвела Еврокодовете в националната регулаторна рамка.

 

 

Семинарът беше организиран, за да подпомогне страните, които не са членки на ЕС в региона на Балканите, в процеса на внедряване на Еврокодове в националната регулаторна рамка. Експерти от държавите-членки на ЕС обмениха знания с представители на компетентните организации в страните от Балканския регион, които не са членки на ЕС, относно техническите методи и техники, които са в основата на прилагането на политиката на ЕС. Събитието даде възможност да се надграждат опита, инициативите и трудностите, свързани с прилагането на европейските стандарти и политики за строителство в Балканския регион.

 

Участници бяха представители на национални държавни органи, национални органи по стандартизация, инженерни камари, председатели и секретари на национални комитети, членове на работни групи. Освен това бяха поканени представители на институции, които участват в разработване на национални приложения и обучението по Еврокодовете, които оказват подкрепа за въвеждане на Еврокодовете. Номинирани експерти от Европейската комисия, държавите-членки на ЕС, Центъра за управление на CEN и CEN/TC 250 представиха презентации.

 

Участниците споделиха проблемите, които срещат в своята работа. Бяха зададени много въпроси, свързани предимно с въвеждането на Еврокодовете в националното законодателство. Българският опит предизвика голям интерес, тъй като България е балканска страна-членка, която е въвела Еврокодовете в регулаторната рамка. Страната ни беше представена от инж. Ирен Дабижева – изпълнителен директор на БИС, с доклад: Process for the implementation of the Eurocodes in the national regulatory framework; guidance and best practices.

 

За повече информация и сваляне на презентациите вижте тук.

 

Източник: Съюз на строителните инженери в България (ССИБ)

 

 
още от Новини

още от Баш майстор