СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Наредбата за градска среда в София ще бъде приета догодина
 Facebook

Наредбата за градска среда в София ще бъде приета догодина06.12.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

Вчера беше представен SmartCode Версия 9.2 – кодекс, който включва принципите на интелигентен растеж и нов урбанизъм.

 

„Подготвяме Наредбата за градска среда и очакваме да сме готови до лятото догодина", каза главният архитект Здравко Здравков на дискусия „Стандарти за градска среда" вчера вечерта. Наредбата за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли пилотно включва Зона 2 от централна градска част - "Граф Игнатиев", "Солунска", "Шишман" и "6 септември", където всички сгради са сканирани и имат паспорт с цветови решения. В зоната има 48 сгради паметници на културата и за тях ще има специални изисквания, включително и за фасадно осветление.

 

 

 

От „Софпроект" са предложили да има задължителни изисквания за градската среда от център към периферия и те да бъдат надграждани с времето. Тъй като зонирането в Наредбата за градска среда се различава от това в Наредбата за рекламата и преместваемите обекти, има голяма вероятност последната да влезе в обхвата на първата. Според арх. Здравков идеята на тази наредба е всяко ново строителство или саниране да се съобразява с изискванията за градска среда съобразно зонирането, а новата наредба не отменя изисквания на приети закони и впоследствие може да се надгражда и за страната - освен за столицата.

 

 

На срещата в Софийска градска художествена галерия, организирана от Направление „Архитектура и градоустройство", арх. Галина Тачиева представи преведената на български език книжка за SmartCode Версия 9.2 - базиран на формите кодекс, който включва принципите на Интелигентен растеж и Нов урбанизъм. Това е единна наредба за устройство на територията, която разглежда градоустройството във всички мащаби на проектиране. Основава се на напречния разрез-извънградска-градска среда, а не на задаването на зони по предназначение, което дава възможност за включване на пълен набор техники, свързани с околната среда. Кодът е разработен така, че да бъде адаптиран към конкретните местни обстоятелства, а в идеалния случай - с местните граждани.

 

 

Книжката Версия 9.2 представлява целият основен кодекс от 56 страници в компактна форма. Ръководството е полезно за всички, които имат намерение да адаптират и приложат смарт код за даден проект, град или регион. До 2009 година над 100 американски общини и окръзи са адаптирали смарт код и са го приложили в 25 случая, като в момента се работи по прилагането му на още много места. Посочените цифри не включват много частни строителни проекти. По един от тези кодове работи и студиото на Заха Хадид.

 

 

Формообразуващият код създава хармония, високо качество и предсказуемост в градската среда, като се фокусира върху формата, а не върху функцията. Той не елиминира елементи на градската среда, а ги поставя на подходящите места, защитава срещу посредствеността и кича, създава дисциплина и разнообразие (голям брой архитекти и различни интерпретации), защитава срещу моно култури (създава урбанизъм, а не архитектурни проекти).

 

 

Според арх. Тачиева за София ще са полезни ясен избор между двата основни начина на растеж - пешеходен или автомобилно ориентиран; въвеждане на формообразуващ код - количествените параметри (КИНТ, максимален процент плътност на застрояване, кота корниз, минимален процент озеленяване) да се допълнят с качествени параметри; многофункционални зони с разнообразие от типове застрояване и градация на интензитета; йерархия и мрежа на транспортната мрежа с даване предимство на пешеходци, велосипедисти и градски транспорт - не всички улици могат да бъдат отлични пешеходни коридори.

 

 

По отношение на новите сгради препоръките са: височина в брой етажи, не кота корниз; линия на преход от магазини до жилищни етажи; увеличаване на минималната височина на партерен етаж; триелементна композиция на фасадата - база, среда и връх; процент на остъкляване - магазини и жилища; да се анализират сградите като ансамбъл и композиция с другите; съобразяване с материали, пропорции, цветове, реклами. Кодът може да бъде намерен на smartcodecentral.com.  

 

 

Според арх. Тачиева в София има епидемия от молове, бизнес паркове и затворени комплекси, а го няма градското пространство. Тя отбеляза и че във Великобритания и Ню Йорк в момента преосмислят стъклените сгради - по отношение на тяхната устойчивост и енергоефективност.

 

Арх. Галина Тачиева е специалист по градоустройство, градски дизайн и архитектурен дизайн с повече от 20 години опит в областта на устойчивото градско развитие, обновяването на градската среда и управлението на разрастването на градските райони. Тя е автор на Ръководството по обновяване на предградията (Sprawl Repair Manual (Island Press) и на модула "Смарткод" за обновяване на предградията (SmartCode Sprawl Repair Module). Арх. Тачиева беше жури в международния конкурс за реконструкция на пл. „Света Неделя". Тя участва и в четвъртото от поредицата събития "Разговори за града", организирани от НАГ. *Очаквайте интервю.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано