СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
До 2030 г. населението в гетата ще се удвои, достигайки 2 милиарда души
 Facebook

До 2030 г. населението в гетата ще се удвои, достигайки 2 милиарда души10.09.2018 / 15:17 - citybuild.bg

Най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права стъпва в България.

 

Градовете не могат да отговорят на нуждата от жилища. Хората масово се местят в тях, за да намират работа, но темпът на растеж на населението надвишава темпа на осигуряване на адекватно настаняване. До 2030 г. се очаква трима от всеки пет души в света да живеят в градове, както и населението в гетата да се удвои, достигайки 2 милиарда души.

 

Тези проблеми са във фокуса на Build Solid Ground, новата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права на международната организация Habitat for Humanity International. Застъпническата кампания, която преминава под мотото, че всеки човек заслужава да има достоен дом и да се чувства защитен от заплахи към собствеността си, вече работи в над 30 страни по света.

 

В рамките на кампанията, от септември 2018 г. българският клон на организацията - Хабитат България - започва серия от срещи с общини и университети, в които акцент ще са предизвикателствата и възможностите на урбанизацията. 

 

"Урбанизацията поставя огромно предизвикателство пред устойчивостта по отношение на жилищното настаняване, но и ако е добре планирана, тя може да служи като мощен инструмент за устойчиво глобално развитие", каза Минчо Бенов - Национален директор на Хабитат България.

 

В момента, един от всеки седем души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии, с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация.

 

В рамките на тригодишната си кампания, Хабитат България ще посети общини в цялата страна. Планираните за 2018 г. общини са Смядово, Търговище, Антоново, Габрово, Павликени, Несебър, Бургас, Дупница, Кюстендил и София.

 

По време на срещите в общините, ще се разглеждат възможностите за обновяване на бедните квартали - а именно, подобряване на условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия.

 

Ще се дискутира и нуждата от подобряване на правата върху земята. В световен план, 75% от хората в света нямат подходяща документация за земята, на която живеят и милиони живеят в постоянен страх от изселване, нежелаейки да напускат домовете си, в които са живели понякога цял живот. Експертите на Habitat for Humanity са категорични, че с осигурена собственост или право на ползване, хората живеят без страх от изселване и инвестират повече в своите семейства, общности и бъдеще.

 

В същото време, в рамките на срещите в университетите ще се търси провокиране на интерес у студентите по въпросите на урбанизацията, както и изследване на техни предложения за иновативни решения по проблемите, фокус на кампанията.

 

 
още от Новини

още от Любопитно