СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
От населените места на Столична община ще пътуват до София без винетка
 Facebook

От населените места на Столична община ще пътуват до София без винетка19.02.2020 / 12:48 - CityBuild.bg

Имаме готовност да участваме в поддръжката на тези пътища, каза кметът във връзка с протести на граждани.

 

"За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка. Списъкът с тези пътища, който изготвихме, многократно е обсъждан с ръководството на агенция „Пътна инфраструктура“. Това е и позицията, която защитаваме от началото на обсъжданията на тол-системата. Ние имаме готовност да участваме в поддръжката на тези пътища, които са част от републиканската пътна мрежа. Това е ангажимент, който сме поели в разговорите си с АПИ в последните месеци и имаме тяхното уверение, че до окончателното решение на казуса, санкции на столичани няма да бъдат налагани", каза във фейсбук кметът Йорданка Фандъкова.

 

Това е списъкът на пътищата, по които се осигурява на всички населени места от Столична община пътуване до София без винетка: Път № 181 в участъка от София до с. Железница/Плана; Път №82 в участъка от София до Панчарево и с. Кокаляне и от Кокаляне до Долни Пасарел; Софийски околовръстен път; Северна скоростна тангента; Участък от път № 8 -Е80 в участъка от бул. „Сливница" до пътен възел "Божурище"; Участък от път № 189 между СОП и гр. Банкя - разклона от Суходолски път; Участък от път №1 - Е79 между "Черния Кос" и ул. „Войнишко въстание", с. Владая; Участък от път №1 - Е79 между СОП и с. Желява; Участъка от път (III - 802 ) между бул. „Европа“ и гр. Банкя; Участък от ул. „Малобучески път“ между кв. „Суходол“ и с. Мало Бучино; Републикански път II-81 - от СОП до с. Волуяк.

 

 

Предстои подписване на споразумение между Агенция „Пътна инфраструктура" и Столична община, в което ще е посочено за кои участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината няма да е необходима винетка, съобщи председателят на АПИ Георги Терзийски, който преди заседанието на Министерския съвет получи инструкции от премиера Бойко Борисов да "обяснява по площадите в населените места около София, че няма да има винетки". Реакцията на министър-председателя бе провокирана от появилите се информации, че движението по пътищата до Кремиковци, Панчарево, Нови Искър и Банкя ще се плаща и това изкара хора на протест.

 

 

Столична община е изразила своята готовност да финансира разходите по поддържането на участъците, за да се гарантира и доброто им експлоатационно състояние, каза Терзийски. Споразумението между АПИ и Столична община ще се подпише след като Министерският съвет приеме промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура - винетна такса. По този начин жителите от крайните квартали на столицата ще могат да ползват участъците от пътната мрежа, без да необходима е-винетка.

 

Георги Терзийски увери, че не се генерират електронни фишове за глоби на жителите в крайните квартали на София, защото не е приключила процедурата за подписване на споразумението със Столична община със съответните ангажименти и промяна в нормативни актове, свързани със списъка с участъците, за които се заплаща винетна такса. Камерите на тол системата в тези участъци само ще установяват нарушители, свързани с таксуването за изминато разстояние - тол, допълни той.

 

Председателят на АПИ отбеляза, че в разговорите със Столична община е обсъждана и възможността по какъв начин след 1 март, когато стартира тол таксуването за тежкотоварните камиони и автобуси над 3,5 тона, да бъдат таксувани всички превозни средства на градския транспорт в столицата. Участъците, за които сме уточнили, че няма да се изисква винетка, не са освободени от таксуване за изминато разстояние, отбеляза той.

 

 

Според независимия общински съветник Борис Бонев е абсурдно да се изискват винетки и тол такси за вътрешноградски пътища и е необходимо да се изключи градския транспорт от плащането на тол такса, защото е алтернатива на колите. Трябва да се намери разумно решение за споделено стопанисване на републиканските пътища в рамките на общината, защото Столичната община не може сама да поддържа и ремонтира тези пътища, част от които са в трагично състояние и имат спешна нужда от ремонт, каза Бонев. Сегашното "решение", в което София плаща както за пътищата, така и за градския транспорт, стоварва цялата финансова отговорност на софиянци.

 

Междувременно Георги Терзийски съобщи за вандалски акт с контролна камера на тол системата на Бистрица и нанесена щета за минимум 100 000 лв. Това не решава проблема, заяви той и призова жителите към спокойствие. Подобни вандалски актове само натоварват бюджетите и на общината, и на АПИ, посочи Терзийски.

 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано