СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Насипаха земни маси върху скалите на природна забележителност
 Facebook

Насипаха земни маси върху скалите на природна забележителност17.04.2019 / 17:22 - CityBuild.bg

При изграждане на водопровод са засегнати скали от природна забележителност „Нос Червенка“ в м. „Аклади“ в Черноморец.

 

РИОСВ - Бургас извърши проверка по постъпил сигнал за насипване на земни маси върху скалите в местността „Аклади“ в град Черноморец, община Созопол. Насипването на скално-земни маси е извършено в частен имот 81178.5.48 по кадастралната карта на град Черноморец. С одобряването на ПУП за имота от изток от него е обособен обслужващ път, който служи и като граница между имота и защитената територия. По информация на Община Созопол има издаден протокол за откриване на строителна линия за трасе на водопоровод, обслужващ частния имот, като това трасе преминава в сервитута на общинския път.

 

При изграждане на водопровода поради близостта с крайбрежните скали и денивелацията част от земните маси са навлезли в защитената територия. За установеното нарушение възложителят на инвестиционното предложение ще бъде поканен за съставяне на акт за административно нарушение по реда на Закона за защитените територии.

 

Снимка: "Банкер"

 

От 500 до 5000 лв. ще бъдат глобени нарушителите. Според "Банкер" това са Георги Георгиев и Милен Георгиев. От 2006-а насам двамата и техен представител са внасяли документи, свързани с имота. На терена край защитените скални образувания е предвидено да бъдат изградени четири вилни сгради с басейн и паркинг. Разрешение за откриване на строителна линия има единствено за трасе на водопровод, обслужващ частния имот, което преминавало в сервитута на общинския път.

 

В момента основната вина се търси в проекта за пътя, който е направила общината и който по информация на местните жители ще мине върху дължината на скалите по целия залив. Кметът на Черноморец Добри Добрев пък оповести, че вече е ангажирана фирмата „Геос”, която замерва местата в землището на града, за да определи трасето на водопровода, а и да трасира целия път. Добрев пое ангажимента всичко, което е извън трасето на улицата, да бъде изгребано, изчистено и възстановено.

 

Стои въпросът защо в едно доказано с археологическите си находки селище устройствените планове се променят така, че да може да се строи до природни забележителности? Отговорите би трябвало да дадат от кметството в Созопол, чийто кмет Панайот Рейзи вече окончателно е отстранен от длъжност.

 

 
още от Новини

още от Страната